None

Beschermvrouwe Prinses Margriet en sterbakker Sieb openden vanochtend de poorten van ARTIS. Foto ARTIS, Ronald van Weeren.

ARTIS officieel heropend door beschermvrouwe Prinses Margriet, Sieb (7) en ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius

– mei 19, 2021

De versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland die per zaterdag 25 september ingaan, zijn ook goed nieuws voor de bezoekers van ARTIS! De verplichte 1,5 meter afstand wordt losgelaten en ARTIS mag weer open met een volledige capaciteit. 

Na vijf maanden sluiting is ARTIS verheugd de poorten weer te kunnen openen voor haar bezoekers. Woensdagochtend werd het park om 09.00 uur officieel heropend door haar beschermvrouwe Prinses Margriet, sterbakker en ARTIS-ambassadeur Sieb (7 jaar) en directeur Rembrandt Sutorius. Sieb haalde begin dit jaar met het bakken van tientallen cakes veel donaties op voor zijn favoriete dierentuin en mocht vandaag als eerste bezoeker het park in.

Het ARTIS-Park is klaar voor ontvangst van de bezoekers. De voorjaarsbloemen bloeien rijkelijk en nu de blaadjes aan de oude eiken en populieren komen, vormt zich weer een weelderig groen dak boven ARTIS. Veel seizoensbeplanting is eetbaar en wordt door de dierverzorgers geplukt en aan de dieren gegeven als aanvulling op hun dagelijkse voeding.

“Na een sluiting van vijf maanden is het heel fijn weer bezoekers te mogen ontvangen”, zegt ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. “Niet eerder was ARTIS zo lang gesloten en we hebben ons al die tijd ontzettend gesteund gevoeld door de enorme betrokkenheid van zovelen. Door jonge ARTIS-fans zoals Sieb en alle kinderen die zulke hartverwarmende acties hebben opgezet. Er zijn echt ontzettend veel kinderen die geld voor ARTIS hebben opgehaald, tekeningen hebben gemaakt of zelfs hun spaarpot hebben omgekeerd. Maar ook de ARTIS-leden en ARTIS-vrienden en heel veel bedrijven, bezoekers en liefhebbers hebben ons ieder op eigen wijze gesteund. ARTIS is nog niet uit de financiële zorgen, maar we hebben de afgelopen maanden enorm uitgekeken naar deze zo belangrijke stap.”

Nu te zien in ARTIS

Zodra de laatste hand is gelegd aan de beplanting rondom het vernieuwde gibboneiland, zal je met een beetje geluk het gezang van de goudwanggibbons weer horen terwijl ze door hun nieuwe verblijf slingeren. Het paviljoen is ruimer en volledig fossielvrij. Metershoge ramen van isolatieglas zorgen voor veel daglicht en tegelijkertijd zijn de dieren hierdoor goed te zien. Een luchtbrug verbindt hun binnenruimte met het gibboneiland, dat  in oppervlakte is vergroot en opnieuw wordt ingericht met groen en hoge klimbomen. 

Het restaurant met uitzicht op de savanne vol zebra’s, koedoes en giraffen, heeft dankzij horecapartner Vermaat en Salverda Bouw een duurzame metamorfose ondergaan. Het restaurant is omgedoopt tot De Waterkant van ARTIS. Op deze plek omringd door water, wordt zoveel mogelijk water bespaard. Het is nog even wachten tot de volgende versoepelingen het toelaten om binnen te zitten, maar het terras is open om de gerechten van de nieuwe menukaart zoals een bloemenburger of een biertje gebrouwen van regenwater, te nuttigen.

Online reserveren 

ARTIS heeft, net als vorig jaar, de heropening uitvoerig voorbereid en de nodige maatregelen getroffen. Bezoekers dienen vooraf online via de website van ARTIS een ticket en een starttijd te reserveren. Op deze manier wordt er een maximaal aantal bezoekers tegelijkertijd toegelaten en wordt drukte bij de kassa en bij de hoofdentree voorkomen. 

Ook in het park zijn de nodige aanpassingen nog steeds aanwezig om de veiligheid van de bezoekers, de medewerkers en de dieren te garanderen. Sommige paden zijn tijdelijk eenrichtingsverkeer, op de grond zijn markeringen aangebracht om te helpen bij het houden van 1,5 meter afstand en door het park heen zijn speciale punten geplaatst waar bezoekers hun handen kunnen wassen en ontsmetten. Op binnenlocaties als de winkel en toiletten geldt een mondkapjesplicht. De terrassen zijn open en bij de horeca wordt gewerkt met uitgiftepunten. 

Het ARTIS-Aquarium is voorlopig gesloten vanwege een grootschalige renovatie, maar zodra volgende versoepelingen vanuit de overheid het toelaten zijn bezoekers ook weer welkom in de binnen- en doorloopverblijven, het Planetarium  en in microbenmuseum Micropia.