None

Het verlaten olifantenverblijf in ARTIS. Foto ARTIS, Jeroen Hofman.

Steuncampagne ‘Vergeet ARTIS niet’ levert ruim 1 miljoen euro op

– mrt 23, 2021

De landelijke steuncampagne #vergeetARTISniet die eind januari van start ging, heeft een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro opgeleverd. Bezoekers, leden, vrienden en liefhebbers gaven massaal gehoor aan de oproep om ARTIS te steunen nu het park in financiële nood verkeert. Er kwamen ruim 27.000 donaties binnen.

“We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die ARTIS de afgelopen tijd heeft ontvangen, financieel maar ook moreel”, zegt ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. “Het is fantastisch om te merken dat zo veel mensen begaan zijn met de toekomst van ons park. In deze lastige periode waarin we geen bezoekers mogen ontvangen, laat het zien dat ARTIS een warme plek heeft in zoveel harten. We zijn overweldigd door de enorme betrokkenheid. Natuurlijk hopen we dat we zo snel mogelijk onze poorten weer kunnen openen, zodat bezoekers een veilig en ontspannen bezoek kunnen brengen aan ons park.”

Diverse steun

De steun had een divers karakter. Diverse bekende Nederlanders werkten belangeloos mee aan de podcastserie ARTIS vergeet je niet, welke nog steeds te beluisteren is via onder meer Spotify  en via het ARTIS-YouTube kanaal . Er werden extra bestellingen gedaan in de ARTIS-webshop, ondernemers doneerden een deel van hun omzet of bedachten acties om extra geld op te halen. Zo konden klanten bij verschillende supermarkten hun statiegeldbon doneren. Particulieren zetten inzamelingsacties op of kwamen spontaan geld afleveren aan de poort. Kinderen gingen langs de deuren voor een heitje voor een karweitje, bakten cakes en draaiden hun spaarpot om. Ook Ajax-icoon Sjaak Swart maakte zich hard voor de leeuwen en het behoud van ARTIS. 

Dieren en dierverblijven

Het overgrote deel van de donateurs gaf aan dat ze hun geld het liefst aan de dieren en dierverblijven besteed ziet. Het welzijn van de dieren staat altijd voorop. ARTIS gaat het opgehaalde bedrag dan ook gebruiken voor zorg voor de dieren en onderhoud van verblijven. 

De leeuwen zijn nog in ARTIS. Omdat er geen geld was om het geplande nieuwe leeuwenverblijf te realiseren en ook het perspectief erop ontbrak, zouden de drie dieren naar Frankrijk vertrekken. Dat ging onverwacht niet door omdat het Franse dierenpark zich terugtrok. ARTIS werkt aan een duurzame oplossing voor de toekomst. 

Overheidssteun

Ondanks de geweldige opbrengst van de campagne is ARTIS nog niet uit de financiële zorgen. Het park is al sinds 15 december 2020 gesloten voor publiek en heeft daardoor geen inkomsten. De kosten voor verzorging en onderhoud lopen gewoon door. Per dag kost het bijna 60.000 euro om ARTIS draaiend te houden. 
Sutorius: “Hoe groots de ontvangen steun van het publiek ook is, als je bedenkt dat we tegen een tekort van 20 miljoen euro aankijken voor de komende jaren - ook als we nu open zouden kunnen - is het duidelijk dat we meer hulp nodig hebben. Het is daarom belangrijk dat we samen met de gemeente, provincie en het Rijk bekijken hoe we ARTIS behouden, nu en in de toekomst.”

ARTIS heeft nog steeds steun nodig, het is mogelijk om te doneren via onderstaande knop.

doneer hier

Namens alle medewerkers van ARTIS: bedankt.