None

Een Japanse makaak eet van een dahlia. Foto ARTIS, Ronald van Weeren.

Eetbare tuin in ARTIS volop in bloei

Dierverzorgers plukken dagelijks kruiwagens vol eetbare planten en bloemen – jul 23, 2020

Vanaf eind mei wordt een groot deel van de perken in ARTIS gevuld met planten, bloemen en kruiden die eetbaar zijn voor dier en mens. Dit jaar zijn er 27.000 planten in 220 soorten geplant. Inmiddels staat de eetbare tuin volop in bloei en wordt er dagelijks geplukt door de dierverzorgers en gevoerd aan de planteneters in het park; van de westelijke laaglandgorilla’s en de Aldabra reuzenschildpadden tot de parasolmieren in Micropia. Ook bezoekers kunnen genieten van de kleuren, geuren én smaken van de eetbare tuin. In de theepluktuin kan er worden gekozen uit 40 soorten kruiden en in de nieuwe horecagelegenheid de Serre wordt gewerkt met producten uit de eetbare tuin.

Van dropshot tot gele snijbiet

Zo wandel je bij binnenkomst op de Papegaaienlaan onder meer langs rode snijbiet, salie, boomspinazie en het Japanse kruid shiso. In de Palmentuin zijn goudsbloem, dropshot, zinnia en ABC-kruid te vinden. De eetbare tuin vind je op verschillende plekken in het park en is te herkennen aan de bonenstaken die in de perken zijn geplaatst. Deze dienen als herkenningspunt en hierop groeien de eetbare klimplanten zoals sperziebonen, malabar spinazie en de Amerikaanse grondnoot. Ton Hilhorst, hovenier en groenontwerper bij ARTIS, doet uitgebreid onderzoek naar planten die 100% eetbaar zijn. Een tomaten- of aardappelplant zal je in de eetbare perken niet vinden. Hiervan is alleen de rijpe vrucht of knol eetbaar, de plant zelf is giftig. Doordat alle beplanting wordt opgegeten door de dieren, is de eetbare tuin een project dat goed past binnen de ambitie van ARTIS om zo duurzaam mogelijk te zijn. 

Dierverzorgers op plukles

De dierverzorgers lopen dagelijks een ronde door het park om uit de eetbare tuin te plukken. Het plukken moet met beleid gebeuren. Hoe beter je plukt, hoe langer je plezier hebt van de plant. Daarom krijgen alle dierverzorgers in ARTIS een korte training over plukken, zodat de eetbare tuin zo lang mogelijk in volle bloei staat. Bij planten die aan één steel groeien, zoals kolen of snijbiet, is het bijvoorbeeld belangrijk om altijd alleen de onderste bladen weg te plukken. Pluk je van bovenaf dan loop je de kans dat je het ‘hart’ verwijderd, de plant houdt dan op met groeien. Voor de dieren zijn de nieuwe smaken een verrijking van het dagelijkse menu. Ze krijgen te maken met verschillende smaken en andere manieren van voedsel aanbieden, bijvoorbeeld een hele stengel met blaadjes. De ene diersoort is kritischer dan de andere. Zo lusten de Alpensteenbokken en de Zuid-Amerikaanse tapirs bijna alles uit de eetbare tuin, zijn de Aziatische olifanten nogal kieskeurig en vinden de westelijke laaglandgorilla’s vooral de eetbare bloemen interessant als aanvulling op de bladgroenten zoals andijvie, spinazie en witlof dat ze vaak eten.

Vers uit eigen (thee)tuin

Ook bezoekers kunnen genieten van de geuren, kleuren én smaken van de eetbare tuin. In de theepluktuin bij het Tuinpaviljoen - de horecagelegenheid naast het leeuwenverblijf – kunnen bezoekers zelf kiezen uit zo’n 40 verschillende soorten kruiden. Je vind hier onder andere tien soorten munt – van Marokkaanse munt tot Zwitserse pepermunt en chocolademunt – en kruiden als venkel, salie, kamille en verveine. Ook in de nieuwe horecagelegenheid de Serre – naast de Afrikaanse pinguïns – wordt gewerkt met producten uit de eetbare tuin. Bezoekers kunnen nog tot ongeveer eind oktober genieten van de zomerse variant van de eetbare tuin. Alles wat aan het einde van het seizoen over is wordt gerooid en ingevroren zodat de dieren er ook tijdens de winter nog van kunnen genieten. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het najaar alweer in volle gang. De kolen, pompoenen en andere wintergroenten zullen vanaf oktober de perken weer sieren en kleur geven.

 

eetbare tuin alpensteenbok1920x1080.jpg

Alpensteenbok kauwt op het blad van een rode snijbiet. Foto ARTIS, Ronald van Weeren