None

Japanse kraanvogels dansen in ARTIS

Oude ruïne wordt nieuw verblijf voor Japanse kraanvogels en sneeuwuilen – mei 28, 2019

De versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland die per zaterdag 25 september ingaan, zijn ook goed nieuws voor de bezoekers van ARTIS! De verplichte 1,5 meter afstand wordt losgelaten en ARTIS mag weer open met een volledige capaciteit. 

Zojuist opende de Junior Company van Het Nationale Ballet in ARTIS het nieuwe verblijf voor de sneeuwuilen en Japanse kraanvogels. De monumentale Ruïne uit 1921 is gerestaureerd en vormt het middelpunt van het verblijf. De sneeuwuilen hebben al een nest gemaakt en broeden op een ei.

Het koppel Japanse kraanvogels verkent op hun lange poten de drassige zijde van het verblijf. Deze sierlijke vogels staan bekend om hun grote culturele waarde – van verhalen tot kungfu – en om hun dans. Dit inspireerde de Junior Company van Het Nationale Ballet voor de dans die zij uitvoerden tijdens de opening. Van kuiken af aan dansen kraanvogels met elkaar. Eerst om te spelen en later om de band met hun partner te versterken. Silhouetten van kraanvogels naast het verblijf nodigen de bezoeker uit om net als de kraanvogel te buigen, springen, de vleugels te spreiden en pirouetten te draaien.

Natuurlijke behoeften

Het nieuwe verblijf is ingericht om zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de Japanse kraanvogels en de sneeuwuilen. De beplanting aan beide zijden van het verblijf is gebaseerd op natuurlijke omgeving van de twee soorten. De stenige zijde van het verblijf biedt de sneeuwuilen veel zit-, broed- en vliegmogelijkheden. Voor de Japanse kraanvogels is een drassig gebied aangelegd, met een slotgracht om de Ruïne en zijden van turf. De kraanvogels waden hier door het water met hun lange snavels op zoek naar insecten, planten en waterdiertjes. De diversiteit van de beplanting weerspiegelt de diversiteit in de natuurlijke habitat van de dieren. 

ARTIS creëert meer ruimte voor dier en plant, voor educatie en erfgoed. De monumentale Ruïne komt door deze vernieuwing weer volledig tot zijn recht.  Volgens de overlevering zijn de stenen van de Ruïne afkomstig van de Ruïne van Brederode in Velsen en zijn de stenen eigenhandig door Dr. Portielje, destijds inspecteur van de Levende Have van ARTIS, naar ARTIS overgebracht. 

Trouw, geluk en een lang leven

De kraanvogel spreekt tot de verbeelding vanwege zijn gracieuze uiterlijk en dansbewegingen. In de Japanse en Chinese cultuur staat de kraanvogel voor trouw, geluk en een lang leven.  Er zijn talloze sprookjes en verhalen over kraanvogels en ze zijn veel terug te vinden in motieven op kimono’s en schilderingen. Kraanvogels dansen om elkaar het hof te maken. Als eenmaal een paarband is gevormd blijft het koppel voor de rest van hun leven bij elkaar. De dansbewegingen van de Japanse kraanvogels zijn al eeuwen lang herkenbaar in kungfu-poses. Tijdens de opening van het nieuwe verblijf danste de Junior Company van Het Nationale Ballet voor het eerst in ARTIS. De bewegingen van de dans en de sfeer riep die van de Japanse kraanvogel en hun nieuwe verblijf op. De zwarte silhouetten van kraanvogels naast het verblijf dagen de bezoeker uit om óók hun vleugels uit te slaan en te dansen als een kraanvogel. 

kraanvogeldansers_ruine_kinderen_dansen_1920x1080.jpg

Kun jij ook dansen als een Japanse kraanvogel? Volg het stenen pad en probeer het uit.

Habitatverlies 

Zowel de sneeuwuilen als de Japanse kraanvogels leven in de noordelijke regionen van de wereld. De Japanse kraanvogel in Rusland, China en Japan. De sneeuwuil op de toendra’s rondom de Noordpool. Hij wordt ook af en toe in Nederland gezien. In het wild leven nog 1.800 volwassen Japanse kraanvogels. Ze hebben een bedreigde status vanwege habitatverlies door menselijk ingrijpen. De status van de sneeuwuil in het wild is kwetsbaar, met wereldwijd nog 28.000 dieren in het wild. Klimaatverandering zorgt ervoor dat hun leefgebied verschuift en kleiner wordt.