None

Onderscheiding voor Haig Balian

De Gemeente Amsterdam eert oud ARTIS-directeur bij afscheid – nov 10, 2017

Gisteravond ontving oud ARTIS-directeur Haig Balian de Frans Banninck Cocqpenning van de Gemeente Amsterdam vanwege zijn inzet voor ARTIS. De penning werd aan de oud-directeur toegekend omdat ARTIS onder zijn directeurschap getransformeerd en geprofessionaliseerd is.

Afstand tussen mens tot natuur

Haig Balian begon in 2003 bij ARTIS omdat hij vond dat de afstand van mens tot natuur steeds groter werd en dat ARTIS de plek moet zijn waar onze verbondenheid met natuur voelbaar gemaakt wordt. ARTIS was nodig aan vernieuwing toe. 

Vernieuwingen

De penning is onder meer aan Haig Balian toegekend vanwege deze vernieuwingen. Zo is sinds zijn komst een groot aantal rijksmonumenten gerestaureerd, zoals het Apen- en Vogelhuis, werd het olifantenverblijf vernieuwd en werd er veel aandacht besteed aan de groene functie van ARTIS in de stad. Daarnaast noemt de Gemeente Amsterdam de verbeterde relatie met de wetenschap met de oprichting van de ARTIS-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en de komst van de Micropia-professor in samenwerking met de Vrije Universiteit.

Toegankelijkheid

Ook de verbeterde toegankelijkheid is een reden voor de Gemeente Amsterdam om de penning toe te kennen. De bezoekersaantallen verdubbelden, en het park werd toegankelijker voor alle Amsterdammers, waaronder minderbedeelden, vluchtelingen en scholieren. Daarnaast faciliteert ARTIS het jaarlijkse Kinderbeestfeest voor chronisch zieke kinderen en hun familieleden. Onder zijn leiding verwacht ARTIS dit jaar een recordaantal bezoekers.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Het zijn mensen die uit hoofde van hun (betaalde) functie in allerlei comités en stichtingen zitting hebben gehad en op die manier veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek of economisch gebied.