None

Totale verslagenheid in Artis na dood jongste olifant

Onverwacht overlijden van 4 jaar oude Mumba – dec 7, 2015

De versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland die per zaterdag 25 september ingaan, zijn ook goed nieuws voor de bezoekers van ARTIS! De verplichte 1,5 meter afstand wordt losgelaten en ARTIS mag weer open met een volledige capaciteit. 

De 4-jarige Aziatische olifant Mumba is 7 december onverwacht overleden. Mumba werd op 18 juni 2011 in ARTIS geboren en was zeer geliefd bij het publiek. Ze was de jongste van de kudde olifanten in ARTIS en een zeer onstuimige, levendige jonge olifant. Alle medewerkers van Artis zijn totaal verslagen door het verlies. Zoals gebruikelijk is bij olifanten, had Mumba een goede band met haar moeder Thong Tai en haar halfzus Yindee.

Slurf op de grond

Op zondag was er nog niets met Mumba aan de hand. Ze at nog gewoon en oogde levendig. Op beelden van de nachtcamera in het verblijf is niets afwijkends te zien. Op maandagochtend om 8.15 uur troffen de dierverzorgers Mumba aan met de kop omlaag en de slurf op de grond. Haar ogen waren waterig en ze wilde weinig eten. Ook was haar flank opgezet. De verzorgers sloegen meteen alarm en waarschuwden de dierenarts. 

Snel achteruit

Aanvankelijk werd gedacht dat Mumba koliek had, waarvoor ze meteen werd behandeld. Op de achtergrond speelde de angst dat het geen koliek was, maar dat Mumba leed aan EEHV: elephant endotheliotropic herpesvirus. Voorzover bekend zijn bijna alle Aziatische olifanten dragers van dit virus, maar het is vooral voor olifanten van 2 tot 4 jaar risicovol. Deze vorm van herpes bij olifanten gaat gepaard met interne bloedingen en een zeer snel ziekteverloop. Hoewel er onderzoek naar wordt gedaan, is er nog geen adequate behandeling voor. Terwijl de arts een narcose voorbereidde om de olifant nader te onderzoeken, ging Mumba snel achteruit. Haar moeder Thong Tai en zus Yindee zijn de hele tijd bij haar gebleven. In de middag is Mumba enkele keren gaan liggen. Na de derde keer kwam zij niet meer overeind. Om 15.15 uur is de jonge olifant overleden.
 

Moeder Thong Tai en halfzus Yindee nemen afscheid van het dode lichaam van Mumba. De dierverzorger maakte dit beeld met zijn mobiele telefoon. Beeld: ARTIS.

Afscheid

Mumba’s lichaam heeft nog een tijdje in de olifantenstal gelegen, zodat de andere drie olifanten de gelegenheid hadden afscheid te nemen. Dit is voor olifanten zeer belangrijk: het zijn groepsdieren die een sterke familieband hebben. Nadat dit proces voorbij was, is Mumba's lichaam voor autopsie overgeplaatst naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ook zijn er monsters afgenomen en voor uitgebreid onderzoek gestuurd naar een laboratorium in Engeland, dat doet onderzoek naar het EEHV. Daar is bevestigd dat de doodsoorzaak van Mumba inderdaad het EEHV virus is.