page title

Natuurbehoudproject algazel

ARTIS steunt sinds 2022 een project van Marwell Wildlife, dat zich richt op het behoud van de flora en fauna in de Sahelo-sahara en het dorre steppehabitat in Tunesië, waar de uitgestorven algazel inmiddels weer is geherintroduceerd in het wild.

Uitgestorven in het wild

De algazel is sinds 2000 door IUCN, the International Union for Conservation of Nature, aangemerkt als “uitgestorven soort in het wild”. De algazel was ooit één van de meest voorkomende grote zoogdieren in Noord-Afrika. In het gebied van Marokko tot Egypte leefden ooit honderdduizenden algazellen. 

In de twintigste eeuw nam de populatie echter steeds sneller af door de jacht op hun hoorns, vlees en huid en een sterke toename van veeteelt in hun leefgebieden. De laatste wilde algazel werd eind jaren tachtig gezien. Op dat moment leefden er alleen nog zo’n 2.000 algazellen in dierentuinen over de hele wereld.

 

algazellen1920x1080.jpg

Het project 

Het project startte in de jaren 80 met als hoofddoel de herintroductie van de algazel (Oryx dammah). Tussen 1986 en 1999 zetten zij voor het eerst groepen algazellen uit in Tunesië, Senegal en Marokko. In 2016 werden ook twee groepen algazellen geherintroduceerd in een reservaat in Tsjaad, het oorspronkelijke leefgebied van de dieren. Meteen dat jaar kreeg een algazelgeit daar een lam, waarschijnlijk het eerste lam dat in meer dan 30 jaar in het oorspronkelijke leefgebied werd geboren.

Tegenwoordig wordt bijna 485.000 hectare van de Sahelo-Sahara beschermd. Dit helpt niet alleen de algazel, maar ook vele andere gazellensoorten, struisvogels en inheemse planten en bomen. ARTIS steunt het project door onder meer cameravallen in vier verschillende nationale parken te financieren. Daarmee worden de dierenpopulaties onderzocht en wordt er een database opgebouwd over de biodiversiteit in de parken.

 

algazel jong.jpg

Samenwerking is de sleutel tot conservatiesucces

Sinds 1963 leven er algazellen in ARTIS. Zij maken deel uit van het Europese fokprogramma, waarin ARTIS samen met andere Europese dierentuinen bijdraagt aan een genetisch, gezonde populatie buiten het oorspronkelijke leefgebied. Tot nu toe zijn er 98 algazellen in ARTIS geboren. Zij spelen een belangrijke rol bij het verzamelen van informatie over de soort. Dierentuinen verzamelen en delen informatie over hoe soorten het beste kunnen worden gehouden (denk aan verblijfgrootte, dieet, verrijking) om te zorgen dat alle gehouden populaties gezond zijn. 

De samenwerking tussen dierentuinen, natuurbehoudsorganisaties en (lokale)overheidsinstanties in het oorspronkelijke leefgebied van de algazellen, ontpopt zich tot een succesvol voorbeeld van natuurbehoud. De opgedane kennis en ervaring wordt ingezet om dit ook bij andere kwetsbare soorten te realiseren. In het educatieve Algazellenhuis naast het nieuwe Algazellenveld in ARTIS, ontdek je welke stappen er nodig zijn om een soort te redden die op de rand van uitsterven staat.