page title

Ingericht voor de olifanten

Gedragsverrijking in het verblijf

Het water waar de olifanten straks in kunnen zwemmen, is misschien het meest opvallende onderdeel in het  nieuwe verblijf, maar er gebeurt veel meer. Zo zijn er op meer dan 15 plekken gedragsverrijkende objecten geplaatst. 

Gedragsverrijking

Gedragsverrijking wil zeggen dat dieren prikkels krijgen die hun natuurlijke gedrag stimuleren. Voor de ontwikkeling van het verblijf is er eerst gekeken naar het gedrag en de activiteiten van Aziatische olifanten in het wild. 

Voedsel

Aziatische olifanten zijn bijvoorbeeld de hele dag door op zoek naar voedsel. Daarom komen er zeker vijf vormen van gedragsverrijking in het buitenverblijf die met voedselzoekgedrag te maken hebben. In het nieuwe verblijf zullen de olifanten echt op zoek moeten gaan naar hun voedsel. Op onverwachte tijdstippen zullen schuifjes in rotsen open gaan waar hooi of voedselbrokken liggen. De olifanten – maar ook de dierverzorgers – weten niet wanneer welke rots automatisch open gaat. Het is volkomen willekeurig en automatisch gestuurd.

schuurboomtekening_olifantenverblijf_1920x1080.jpg

Een schets van de schuurboom voor de olifanten.

Bomen

In de natuur duwen olifanten als een bulldozer regelmatig kleinere bomen om. In het nieuwe verblijf zal daarom een duwboom geplaatst worden. Deze rechtopstaande boomstam is voorzien van een zware betonnen voet, die via een veer weer terugkomt in zijn uitgangspositie als er tegenaan geduwd wordt. 

Bomen worden in de natuur niet alleen gebruikt om omver te duwen, maar ook om tegenaan te schuren. Daarom komt er in het verblijf naast een duwboom, ook een schuurboom. Deze boomstam wordt schuin tegen een van de rotsen geplaatst en is bruikbaar voor olifanten van elke grootte. Niet alleen voor een volwassen olifant, maar ook een jonge olifant kan deze schuurboom gebruiken.

Modderpoel

Een andere vorm van verrijking heeft te maken met de huidverzorging, en ook wel met spel. In een hoek van het verblijf is een natte plek met modder gemaakt. Olifanten houden van rollen en spelen in de modder. Zo beschermen ze spelenderwijs hun huid tegen de zon en parasieten.

Whirlpool

In het water komen ook gedragsverrijkende elementen. Het water in het verblijf stroomt, en onverwacht komen er bubbels in naar boven. Zo ontstaat er beweging in het water die uitdaagt tot spelen. Dit alles heeft de werking van een whirlpool, maar dan tien maten groter. 

Gedragsverrijking_olifantenverblijf_1920x1880.jpg

Van het nieuwe olifantenverblijf zijn veel verschillende plattegronden gemaakt. Dit is de gedragsverrijkingsplattegrond.