None

Het verblijf

Het nieuwe verblijf biedt de leeuwen een natuurlijke en verrijkende omgeving. Het is een heuvelachtig landschap, geïnspireerd op de Afrikaanse savanne in verschillende seizoenen.

Het nieuwe verblijf is een ontwerp van landschapsarchitect Thijs de Zeeuw samen met architect Alexander Lefebvre. Onder leiding van Tjerk ter Meulen, manager Dier & Plant in ARTIS, en samen met een groot team bestaande uit de dierverzorgers, dierenarts, bouwmedewerkers en hoveniers creëerden ze deze nieuwe omgeving.

10x groter

Tjerk: ‘In tegenstelling tot het monumentale Kerbertterras, hebben we op deze plek veel meer mogelijkheden om de leeuwen een natuurlijke en verrijkende omgeving te bieden. Het binnen- en buitenverblijf is in oppervlakte tien keer groter dan het oude verblijf, dat is ook waar de meeste mensen als eerste naar kijken. Maar nog belangrijker is de inrichting waarmee we het natuurlijke gedrag van het dier stimuleren en verrijken. De basis voor goed dierenwelzijn is dat het dier zoveel mogelijk een eigen keuze heeft om iets wel of niet te doen. 

leeuwin op de rug (1).jpg

Ontworpen vanuit het dier

Tjerk: ‘We kunnen niet voor het dier denken, maar ons op basis van onderzoeken die gedaan zijn naar de leeuw en de kennis van de dierverzorgers over de leeuwengroep in ARTIS, wel zo goed mogelijk inleven in de diersoort en zijn gedrag. De volwassen leeuwinnen zijn heel hecht, je ziet ze regelmatig verstrengeld in elkaar liggen. De leeuwenman mag af en toe in de buurt zijn, maar soms ook absoluut niet. Leeuwen rusten daarnaast een groot deel van de dag. Kortom, misschien wel het allerbelangrijkste is het bieden van keuzes. Thijs: ‘Daar ben ik wel trots op; elke vierkante meter is optimaal benut. De leeuwen gaan zelf op zoek naar hun favoriete plekken en bakenen hun territorium af.’

‘Zo worden de leeuwen bijvoorbeeld fysiek meer uitgedaagd door klimstructuren zoals de boomstam in het midden van het verblijf, het pad naar boven en de overige bomen om in te klimmen. Leeuwen slapen het grootste deel van de dag, dus het verblijf bestaat eigenlijk uit meerdere terrassen. Keuzes in zichtbaar of beschut, zon of schaduw, in de wind of de luwte, in het zand of gras, hoog of laag, samen of afgezonderd; de dieren creëren zelf hun favoriete plekken.

Impressie ARTIS nieuwe leeuwenverblijf vanuit bezoekerspassage (1).jpg

Voor de bezoeker

De bezoeker wordt in deze nieuwe omgeving uitgedaagd op zoek te gaan naar de leeuwen  en kan op verschillende uitzichtpunten zomaar oog in oog staan met het iconische dier. Met verhalen rondom het verblijf ontdekt de bezoeker, van jong tot oud, bovendien alles over de leeuw als sleutelsoort in zijn ecosysteem, zijn kwetsbare situatie in het wild en zijn symbolische status als eeuwenlange bron voor verhalen in verschillende culturen.