None

Netgiraffe geboren

Giraffen paren en baren op een bijzondere wijze – nov 8, 2016

Maandag 7 november is er een netgiraffe geboren in ARTIS. Het is voor de moedergiraffe haar eerste jong. Om 16.25 uur werd het geboren.

Update 11 november - pasgeboren netgiraffe doodgegaan

Het giraffeveulen is vrijdagmiddag 11 november doodgegaan. De bevalling verliep goed, maar het lukte het veulen niet om te drinken bij de moeder. De moedergiraffe, voor wie het haar eerste bevalling was, accepteerde de drinkpogingen van de pasgeboren merrie niet. Dit gebeurt vaker na een eerste bevalling.
 

De bevalling van de netgiraffe duurde in totaal zo’n drie uur.

Staande bevalling

De bevalling van een giraffe gebeurt staand en kan een half uur tot een hele dag duren. Dit keer duurde de bevalling drie uur. Eerst kwamen de voorpoten, toen de kop en daarna langzaam de rest. Het jong viel bijna twee meter naar beneden en landde met een klap op de zij. Al snel probeerde het veulen op de poten te staan. Op de Afrikaanse savanne vallen jonge giraffen makkelijk ten prooi aan roofdieren, zoals leeuwen of Afrikaanse wilde honden. Het is voor hun overlevingskansen daarom van groot belang dat zij meteen kunnen vluchten. Het is dit jaar de eerste giraffegeboorte in ARTIS.

netgiraffe_veulen_jong_van_Ramla_2016_R_1920x1080.jpg

Sinds 1856

Sinds 1856 heeft ARTIS giraffen in de collectie. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata).

Paren en baren

Het paren en baren van giraffen verloopt op bijzondere wijze. Bij zoogdieren zijn er twee manieren om de zaadcellen van de man bij de eicellen van de vrouw te krijgen. Bij mensen, paardachtigen, walvissen en olifanten zwelt de penis bij opwinding op, doordat hormonen ervoor zorgen dat zwellichamen gevuld raken met bloed. Een groot deel van de roofdieren, diverse primatensoorten en knaagdieren hebben bovendien een penisbotje dat de erectie ondersteunt.

Bij herkauwers, zoals giraffen, zit het ‘mechaniek’ anders in elkaar. Zij hebben een lange, dunne kraakbenige penis, die in rusttoestand in een S-bocht in een huidplooi onder de buik ligt. Bij een paring verslapt het spiertje (Musculus retractor penis) dat het zaakje in de schede houdt, en schiet de penis uit de schacht. Veel minder gedoe dan bij de zwellingsmethode. Een paring is bij giraffen dan ook razendsnel voorbij.