None

Californische zeeleeuw geboren in ARTIS

– jun 10, 2022

Afgelopen donderdag is op een zonnige middag een Californische zeeleeuw geboren. Moeder en pup maken het goed en bouwen een band op.

Het jong is in het binnenverblijf geboren en zal naar verwachting volgende week zelf beslissen wanneer hij naar buiten gaat. Vanaf dan is de pup zichtbaar voor bezoekers.  

De zeeleeuwenpup is door de dierenverzorgers onderzocht en is een mannetje. De andere vrouwtjes komen af en toe een kijkje nemen in het verblijf, waar moeder waakt over haar jong. Het zogen lijkt goed te gaan. Moeder is even kort het water in gegaan, maar keerde snel terug naar haar pup. Zeeleeuwenpups kunnen direct na de geboorte nog niet zwemmen. Ze leren dit van de iets oudere dieren uit de groep. 

Californische cyclus

Californische zeeleeuwen (Zalophus californianus) hebben een draagtijd van twaalf maanden. Zeeleeuwvrouwtjes worden meestal in mei of juni bevrucht, maar de bevruchte eicel ontwikkelt zich pas in januari of februari tot een embryo. Deze vertraagde implantatie zorgt ervoor dat de jongen precies in het gunstige jaargetijde ter wereld komen, precies een jaar na bevruchting.

Dit hangt samen met het voedselaanbod. Zodra het water warmer wordt, is er minder vis te vinden en gaan de zeeleeuwen minder eten. De laatste negen maanden gaat de groei weer verder en de meeste zeeleeuwen worden in juni geboren.