None

Gemeente en ARTIS ondertekenen Afsprakenbrief over toekomstplan

– mrt 31, 2022

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat ARTIS aan haar toekomst kan blijven werken, daarom is er een zogeheten Afsprakenbrief ondertekend. Daarin onderschrijven de gemeente en ARTIS het waarborgen van de toekomstbestendigheid van ARTIS en bezegelen hier samen aan te werken.

Samenwerking

ARTIS groeide in ruim 180 jaar uit tot geliefde dierentuin, arboretum, kennisinstituut en plek van samenkomst. Tegenwoordig bestaat ARTIS uit de dierentuin, de botanische tuin, een aquarium, het microbenmuseum Micropia, een planetarium, de ARTIS-Academie en Groote Museum.  ARTIS heeft haar ideeën over de toekomst verwerkt in een toekomstvisie op ARTIS in 2030. Om de ideeën uit te voeren zijn er onder andere aanpassingen nodig in een aantal verouderde bestemmingen en de openbare ruimte. Ook is het nodig om onderzoek te doen naar oplossingen voor duurzaamheid en mobiliteit. Met het ondertekenen van de Afsprakenbrief bezegelen ARTIS en de gemeente de samenwerking en onderschrijven beide partijen het belang van het behoud van ARTIS voor Amsterdam.

Rembrandt Sutorius, ARTIS-directeur: ‘Het vertrouwde ARTIS, waar generaties Amsterdammers dierbare herinneringen aan hebben, blijft. Wel gaan we er met andere ogen naar kijken. Naar een tuin van leven. Een plek voor alle vormen van leven: dieren, planten, bomen, microben. En de mens die zelf deel uitmaakt van de natuur. Het is fantastisch dat de gemeente zich met het ondertekenen van deze brief hardmaakt voor een toekomstbestendig ARTIS en dat we samen zullen optrekken in onze ambities op het gebied van biodiversiteit, duurzaamheid, mobiliteit, klimaat, en erfgoed.’

Aanpak Binnenstad

De samenwerking met ARTIS valt onder Aanpak Binnenstad. De gemeente wil de binnenstad van Amsterdam aantrekkelijker maken voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Het verduurzamen en toegankelijker maken van de openbare ruimte en het toekomstbestendig maken van ARTIS zijn daar een belangrijk onderdeel van. 

Realiseren van ideeën 

Binnenkort worden werkgroepen gevormd die aan de slag gaan met het realiseren van de ideeën uit de toekomstvisie van ARTIS. De werkgroepen bestaan uit werknemers van ARTIS, de gemeente en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). De werkgroep Groen / Duurzaamheid gaat bijvoorbeeld kijken op welke manier ARTIS zich nog verder kan verduurzamen. Denk aan ontwikkelingen zoals het verwarmen van de 26 rijksmonumenten en een gemeentelijk monument op het terrein van ARTIS met water uit de grachten, het hergebruiken van restafvalstromen uit de horeca, of het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer in plaats van een bezoek met de auto.

Bron: Gemeente Amsterdam