None

Vrouwelijke zwarte slingeraap onverwacht doodgegaan

– aug 3, 2021

Maandagmiddag 2 augustus is een vrouwelijke zwarte slingeraap (Ateles paniscus) op 20-jarige leeftijd in ARTIS doodgegaan. De zwarte slingeraap werd door de dierverzorgers Emma genoemd. Haar lichaam is vandaag naar de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht overgebracht voor een autopsie. De zwarte slingeraap was drachtig en functioneerde tot aan haar bevalling volledig normaal in de groep.

De exacte doodsoorzaak wordt onderzocht, maar een combinatie van ernstig nierfalen en een zeer zeldzame afwijking aan de baarmoeder hebben waarschijnlijk geleid tot haar plotselinge dood. Afgelopen weekend waren er tekenen dat de bevalling op gang zou komen. Maar toen dit moeizaam verliep en de gezondheid van de moeder verslechterde, werd besloten over te gaan tot een keizersnede. Helaas bleek het jong al overleden. Uit het bloedonderzoek dat gelijktijdig bij de moeder werd verricht, duidden extreem hoge bloedwaardes op ernstig nierfalen. Ondanks intensieve behandeling van het veterinaire team, is ze onverwachts toch overleden. 

Wilde dieren tonen symptomen van ernstige ziekte vaak pas in een vergevorderd stadium. Of de zwarte slingeraap leed aan een chronisch nierprobleem, zal uit de autopsie blijken. 

De 20-jarige zwarte slingeraap is geboren in ARTIS en heeft één nakomeling voortgebracht.