None

Foto ARTIS, Edwin Butter.

Vrouwelijke chimpansee doodgegaan in ARTIS

– dec 4, 2020

Op vrijdagochtend 4 december is een van de vrouwelijke chimpansees (Pan troglodytes) op 34-jarige leeftijd geëuthanaseerd. De dierverzorgers noemden haar Sabra. De afgelopen tijd was zij korte periodes wat rustiger dan normaal. De laatste dagen verslechterde haar toestand ineens erg. Ze werd sloom en begon snel gewicht te verliezen. Vrijdagochtend is ze verdoofd en onderzocht door het veterinaire team van ARTIS en, omdat chimpansees nauw verwant zijn aan de mens, door een cardioloog en radioloog van het OLVG. Tijdens het onderzoek werd een afwijkende, vergrote lever en vocht in de buik gevonden. Door de slechte prognose en om verder lijden te voorkomen is er besloten om haar te euthanaseren. Pathologisch onderzoek door de faculteit diergeneeskunde in Utrecht wees uit dat ze een levertumor had en ook zonder euthanasie nog maar enkele dagen te leven had.

Chimpansee Sabra was sinds 2005 in ARTIS, en kreeg voor die tijd twee dochters. Een daarvan maakt samen met zeven andere chimpansees deel uit van de groep in ARTIS. Chimpansees leven in groepen en vertonen rouwgedrag als een van de groepsleden doodgaat. Het lichaam van Sabra is vanmorgen nog een poosje in het binnenverblijf geweest, zodat de chimpanseegroep afscheid kon nemen. Eerst was er wat opwinding, maar nadat ze het lichaam rustig hadden bekeken namen de chimpansees afstand. Toen hebben de verzorgers haar lichaam weggehaald. 

Mensapen van Equatoriaal Afrika

Chimpansees zijn mensapen. Het DNA van chimpansees komt voor 99 % overeen met de mens. Ze leven van nature in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika: het deel van Afrika dat ter hoogte van de evenaar ligt. Ze worden tussen de 40 en  60 jaar oud en leven in groepen van 15 tot wel 150 apen. Het sociale leven binnen een chimpanseegemeenschap is erg complex. Ze vormen hechte vriendschappen, maar hebben ook een strikte hiërarchie in de groep. Ze gebruiken een scala aan gezichtsuitdrukkingen, geluiden, lichaamshoudingen, omhelzingen en tactieken. Chimpansees worden bedreigd in hun bestaan. Dat komt met name door de mens: er worden extreem veel bomen gekapt in hun leefgebied, waardoor het kleiner wordt en versnipperd raakt. Ook wordt er met valstrikken op hen gejaagd om hun vlees, ook wel ‘bushmeat’, te kunnen verhandelen.