None

Iconische leeuw doodgegaan in ARTIS

– aug 23, 2018

De leider van de leeuwengroep in ARTIS is vandaag doodgegaan. De leeuw, Caesar, is 20 jaar geworden. Door zijn ouderdom viel hij de afgelopen maanden af en ging zijn lichamelijke toestand achteruit. Vanaf woensdagmiddag verslechterde zijn conditie dusdanig dat is besloten de leeuw donderdagochtend te laten inslapen. Er leven nu nog twee leeuwinnen in ARTIS, beide nakomelingen van de leider. De medewerkers van ARTIS zijn geraakt door deze gebeurtenis.

Caesar_1920x1080.jpg

Leeuw Caesar op de dag dat hij 20 jaar werd. Foto ARTIS, Ronald van Weeren

Leeftijd

20 jaar is zeer oud voor katachtigen; in het wild wordt een leeuw (Panthera leo) gemiddeld 10 tot 14 jaar. De leeuw Caesar heeft 19 jaar in ARTIS geleefd en was een grote bekende bij de bezoekers. Zijn donkere manen en indringende geluid maakten veel indruk op jong en oud. 

Groepsdieren

De leeuw Caesar is in mei 1998 geboren en leefde sinds 1999 op het Kerbertterras in ARTIS. Hij bracht 21 nakomelingen voort, waaronder de twee dochters die nu nog in ARTIS leven. Leeuwen kennen geen proces van rouwverwerking zoals mensen dat kennen. Maar in tegenstelling tot alle andere grote katachtigen, die solitair leven, zijn leeuwen wel groepsdieren. Het is daarom mogelijk dat de twee leeuwinnen de komende periode onrustig zijn. Omdat leeuwen van nature in een groep met een mannelijke leider leven, zal ARTIS op termijn een nieuwe man bij de leeuwinnen voegen.