De Helleborus staat ook wel bekend als kerstroos of nieskruid. Het zijn echte winterbloeiers. De bloemen variëren van wit tot groen, en van roze tot dieppaars.

Gistkacheltje

De plant wordt door insecten bestoven. De bloem trekt met kleur en geur de eerste, vroege hommels aan die dat kunnen doen. In Spanje is ontdekt dat een Helleborus nog een andere verleidingstruc heeft. De bloem heeft een intern kacheltje! Speciale gist in de nectar zorgt ervoor dat het in de bloem tot wel 6 graden warmer kan zijn dan daarbuiten. En dat is heel aantrekkelijk voor hommels in de winter. 

Driemaal voordeel

Zowel de hommel als de plant hebben daar voordeel van. De hommel omdat hij actiever is en meer nectar kan eten, de plant omdat hij erin slaagt meer hommels aan te trekken die de bloem kunnen bestuiven. De Helleborus kan zich zo beter voortplanten. Biologen noemen dit verschijnsel van tweezijdig voordeel mutualisme. Maar – en dat is heel uniek - er is nog een derde partij die er voordeel van heeft. De gist, omdat hij door het hommelbezoek beter verspreid wordt naar andere planten. 

Gist 

Gisten zijn eencelligen, maar ze zijn groter dan een bacterie en hebben een celkern. Gist kennen we onder andere van biergist, dat suiker omzet in koolzuurgas en alcohol. Bij die omzetting komt warmte vrij. Welke omzettingen de nectargist precies doet is nog niet uitgezocht.