De geelgerande uilvlinder komt voor in tropische gebieden van Mexico tot Peru.

Wat eet hij graag?

De rups van de geelgerande uilvlinder eet voornamelijk de bladeren van bananenplanten. De uilvlinder voedt zich alleen met sap van rottend fruit, voornamelijk van bananen. Dat is bijzonder, want de meeste vlinders voeden zich met nectar.

Rups schuilt onder blad

De grote rupsen hebben een gevorkt staartje. Ze leven in groepjes op bananenplanten en zijn met een spinsel aan elkaar verbonden. Overdag schuilen de rupsen in de nerf van het blad. ’s  Nachts worden ze actief, ze eten de hele nacht door. Na een aantal keer vervellen worden de rupsen bruin en gaan dan op de stam zitten. Na tien weken verpoppen ze. De pop van de uilvlinder lijkt op een dood blad.

Mannetje achtervolgt vrouwtje

In de avondschemering gaat het mannetje op zoek naar een vrouwtje. Hij vliegt langs de bosrand. Als hij een vrouwtje zietvolgt er een wilde achtervolging. Strijkt het vrouwtje uiteindelijk neer, dan vliegt hij over haar heen. Zo brengt hij zijn feromonen over op haar voelsprieten, waardoor het vrouwtje in de paarstemming komt. Als het vrouwtje bevrucht is, legt ze haar eitjes in groepjes op bananenplanten.