Let op: de zwarte driebandanemoonvis is tijdelijk uit de collectie. De zwarte driebandanemoonvis is een tropische zoutwatervis. Hij is vooral te vinden in de kustwateren van het westelijk deel van de Grote Oceaan van Noord Australië tot in Melanesiër. Deze driebandanemoonvis leeft daar in ondiep water in de buurt van een zeeanemoon.

Wat eet hij graag?

Hij eet voornamelijk ongewervelde dieren en voedselresten van de anemoon waar hij bij in de buurt leeft.

Giftig

De driebandanemoonvis leeft samen met een zeeanemoon. Zeeanemonen hebben tentakels met netelcellen. Die netelcellen werken als giftige harpoentjes. Als een vis tegen een tentakel zwemt, schieten de harpoentjes in de huid van de vis en injecteren gif. De vis raakt verlamd en de zeeanemoon kan zijn prooi opeten. De anemoonvis heeft echter een laagje slijm dat hem beschermt. Tussen de tentakels van de zeeanemoon is hij bovendien veilig voor roofdieren. Op zijn beurt helpt de anemoonvis de anemoon schoon te houden.

Geslachtsverandering

Anemoonvissen leven in een groepje. Eén vis is duidelijk de grootste. Dat is het enige vrouwtje en zij is de baas. Samen met het grootste mannetje is zij de enige die zich voortplant. Verder zijn er nog een paar kleinere, onvolwassen mannetjes. Zij staan een treetje lager op de sociale ladder en zijn niet seksueel actief. Als het vrouwtje overlijdt, gebeurt er iets geks: het grootste mannetje verandert in een vrouwtje. In slechts een paar weken tijd ontwikkelt hij vrouwelijke geslachtsorganen. Zo kan hij na een maand al eieren afzetten. Het een na grootste mannetje krijgt een groeispurt en kan zich gaan voortplanten. Zo doet iedere vis een stapje omhoog op de sociale ladder.