De Aziatische olifant leeft in grassige open stukken bos en bosranden in India en Zuidoost-Azië. Hij wordt ongeveer 70 jaar oud.

Wat eet hij het liefst?

Hij eet alleen plantaardig voedsel zoals gras, bamboe, wortels, schors, hout, vruchten en bladeren van wilde vijgen.

Slurf

Een slurf is een combinatie van een lange neus en een bovenlip. Hij wordt gebruikt om te eten, drinken, ruiken, ademen, voelen, wassen, afstoffen, vechten en geluid te maken. Het vingertje aan het uiteinde is heel gevoelig en dient voor secuurder werk. De slurf van een volwassen olifant telt 150.000 spieren.

Tanden

In alle vier de kaakhelften heeft de olifant één grote kies. Door te kauwen, slijten de kiezen af en verplaatsen ze naar de voorkant van de kaak, waar ze afbreken. De nieuwe kies duwt vanuit de achterkant van de kaak de oude kies naar voren. Stoottanden zijn de bovenste snijtanden die voortdurend blijven groeien. Al bij de geboorte zijn melkstoottanden aanwezig. De olifant gebruikt zijn stoottanden om te graven naar water, de bast van bomen te verwijderen, om de slurf op te laten rusten en om mee te vechten.

Jongen

De draagtijd van de Aziatische olifant bedraagt 20 tot 22 maanden. Een pasgeboren olifant weegt ongeveer 90 kilo. Het kalf kan al meteen lopen. Na twee dagen gaat hij mee met de kudde. Hij blijft altijd dicht bij de moeder. Binnen een kudde olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden en tegen de hitte van de felle zon. Soms verlaten de volwassen vrouwtjes de kudde om voedsel te zoeken. Dan blijven de jongen achter bij een 'oppasolifant'.

Bedreigd

Aziatische olifanten worden met uitsterven bedreigd. De mens vormt de voornaamste bedreiging voor olifanten in het wild. Niet alleen door jacht en stroperij, maar vooral omdat de mens zorgt voor een versnippering en verkleining van het leefgebied van de olifant.

Is geadopteerd door: