page title

Poes is weg

Aan het woord: ARTIS-dierverzorger Job van Tol.

´Een man weet pas wat hij mist, als ze er niet is´, zong de band De Dijk al. Onlangs gebeurde het, de poes was weg. Waar we in huis ook zochten, ze was nergens te bekennen. Dagen van rammelend door de straten lopen, posters ophangen en onder auto´s kijken gingen voorbij. Onze andere poes leek het ergens wel prettig te vinden om eens alle ruimte op de bank te hebben. Maar wanneer ik tijdens het voeren slechts één bakje neerzette in plaats van twee, drong hard het besef door hoezeer je aan een dier gehecht kunt zijn.

Huisdieren komen van alle dieren het meest dichtbij. Iedere dag en in alle fasen van je leven, lopen ze met je op. Ze bieden troost, genegenheid en afleiding, vaak simpelweg door op je schoot te springen of onvoorwaardelijk te kwispelen. Voor kinderen bieden huisdieren de kans om contact te maken met ander leven. Liefde voor dieren wordt vaak op jonge leeftijd geboren, kinderen leren door contact respect voor huisdieren te hebben en zorgzaam met ze om te gaan. Hetzelfde gebeurt in de dierentuin waar de veelzijdigheid in vormen en geuren van de aarde zich voor hun voeten presenteert.

De Siberische tijger die ik als vierjarige voor mijn ogen voorbij zag lopen heeft mijn hart geopend en is bepalend geweest in mijn interesse voor dieren en natuur. Die tijger heeft ervoor gezorgd dat ik nu in ARTIS werk. Op 1 mei van dit jaar is ARTIS 185 jaar geworden. Daarmee staat het Amsterdamse genootschap in de top 5 van oudste dierentuinen ter wereld. ARTIS is ouder dan de evolutietheorie van Darwin, het is een bijzondere gedachte. Al die jaren zijn er bezoekers naar het park gekomen om over de kronkelpaden in gedachten te verdwalen en onderweg in contact te komen met dieren en planten in alle kleuren en geuren. De lucht in de giraffenstal en van de pinguïnvijver neem je in je neus mee naar huis en worden onderdeel van je geurenarchief. Wanneer je vervolgens langs een viskraam loopt, dan denk je even aan ARTIS.

gieren uitzetten 2022_1920x1080.jpg

 

Huisdieren en dieren in de dierentuin zijn voor ons mensen dus heel betekenisvol, maar het is ook belangrijk dat we die liefde en zorgzaamheid omzetten in iets goeds wanneer de natuur dat nodig heeft. Steeds meer dier- en plantensoorten staan onder druk, ze hebben onze hulp nodig in hun voortbestaan. Zo wordt wilde natuur als een huisdier, iets waarvoor we moeten zorgen.

In mijn werk als dierverzorger vertaalt deze hulp zich wanneer onze jonge gieren uit ARTIS in het wild worden uitgezet en aansluiting vinden bij de ernstig bedreigde wildpopulatie op Sardinië. Ook kropen er dit jaar 28 kerngezonde kuikens uit het ei bij de Afrikaanse pinguïns, een soort die in Zuid-Afrika door overbevissing met uitsterven wordt bedreigd. Zorgvuldig bouwen we aan een gezonde populatie buiten het wild, om te voorkomen dat de soort definitief verdwijnt. Met goede initiatieven en afspraken over hoe we zorgzaam met natuur kunnen samenleven, is de hoop dat kwetsbare soorten weer in grote aantallen zullen terugkeren. Anders wordt het wel leeg in huis.

En hoe zit het met de poes? Ook hier hebben liefde en zorgzaamheid zich uitbetaald. Dankzij de hulp van vele buurtbewoners kan ik na bijna drie weken onzekerheid gelukkig weer twee bakjes voer neerzetten. 

Job van Tol pinguin_1920x1080.jpg

Dit verhaal is door ARTIS-dierverzorger Job van Tol opgetekend als column in het magazine Hollands Glorie .