None

Kunstenaar Floris Schönfeld toont nieuw werk in ARTIS-Park

– apr 15, 2024

De nieuwe multi-channel video-installatie ‘UMWELT ARTIS’ is vanaf 22 mei te zien in ARTIS-Park bij de Robbenzaal. De video is een verkenning van de diverse ervaringen van levensvormen die je in ARTIS-Park tegenkomt. Het is het resultaat van een intensieve residentieperiode in ARTIS van beeldend kunstenaar Floris Schönfeld, in samenwerking met cameraman John Treffer.

Hoe kunnen we ons inleven in de belevingswereld van andere levensvormen? Schönfelds nieuwe werk onderzoekt de grenzen van het menselijke vermogen om ons te verplaatsen in de ervaringen van anderen: van dier en plant tot mens en machine. Schönfeld: ‘Als je omarmt dat het niet alleen om de mens draait, wordt de wereld echt een andere plek en dan ga je die plek verkennen.’ In de installatie in de Robbenzaal worden bezoekers ondergedompeld in een meeslepende ervaring die de veelheid aan leven in ARTIS toont. Vanuit een nieuw perspectief, kruip je dicht op de huid van ander leven.

Caroline Verweij, hoofd Educatie, Kunst & Erfgoed bij ARTIS: ‘UMWELT ARTIS is een reflectie op onze relatie met natuur en technologie. Het nodigt het publiek uit om na te denken over de manier waarop wij ons verhouden tot andere soorten. Iets dat steeds belangrijker wordt in een tijd van biodiversiteitsverlies.’

ARTISt-in-Residence

Het project ARTISt-in-Residence is een tweejaarlijkse samenwerking tussen ARTIS en de Rijksakademie van beeldende kunsten, waarin een alumnus van de Rijksakademie de kans en middelen krijgt om een periode in ARTIS-Park nieuw werk te maken. Van maart tot november 2023 heeft Schönfeld atelier gehouden in één van de Salmhuisjes in ARTIS-Park. De kunstenaar was vooral in het park te vinden, waar hij met cameraman John Treffer een uitgebreid audiovisueel archief opbouwde.

In ARTIS-Groote Museum krijgt de bezoeker in een vitrine-expositie in de Oostzaal nog tot en met eind mei inzicht in de werkperiode van Schönfeld in ARTIS. Schönfeld: ‘Tijdens de residency hebben John en ik heel intensief kunnen samenwerken met de dier- en plantverzorgers in ARTIS. Met hun uitgebreide kennis van de dieren en planten konden wij veel dieper ingaan op de ervaringen van de vele wezens in het park en waren we in staat om speelobjecten voor de dieren te ontwikkelen, waarmee we konden filmen. Deze objecten hebben we kunnen gebruiken om een unieke beeldtaal te ontwikkelen vanuit het perspectief van het dier.’

Natura Artis Magistra en de Rijksakademie

Het belang dat ARTIS (voluit: Natura Artis Magistra) vanaf de oprichting in 1838 hecht aan kunst zit in de naam besloten: ‘de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap’. Sinds de 19e eeuw zoeken Rijksakademie-kunstenaars het park op om er te tekenen en boetseren. Ook leende ARTIS onder meer dierskeletten uit voor studies in de Rijksakademie. De huidige samenwerking is een hedendaagse invulling van de eeuwenoude verbintenis tussen de twee naburige instituten.

Over de kunstenaar

Floris Schönfeld (1982) is beeldend kunstenaar en filmmaker gevestigd in Amsterdam. Hij is gefascineerd door verschillende perspectieven en de mogelijkheden om dichtbij de ervaringen van anderen te komen. De laatste jaren verschoof zijn focus van menselijke naar niet-menselijke ervaringen. Schönfeld heeft een BA in Time Based Arts van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, een MA ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en een MFA in studiopraktijk van het California College of Arts in San Francisco.  Hij was in 2016 en 2017 resident aan de Rijksakademie.

Voor het project werkt Schönfeld intensief samen met cameraman John Treffer, met wie hij al vele projecten deed. Treffer heeft de opleiding VAV aan de Gerrit Rietveld Academie gedaan en de opleiding master of film aan de Filmacademie. Het eigen werk van John Treffer richt zich op dieren die in een menselijke omgeving leven. Zijn werk is vertoond op diverse filmfestivals en omroepen, waaronder Kurzfilmtage Oberhausen en National Geographic.