Afbraakwerk microben zichtbaar gemaakt

Dood giraffeveulen in Micropia – apr 25, 2016

In de nieuwe opstelling ‘onmisbare opruimers’ in Micropia is het afbraakwerk van microben zichtbaar gemaakt bij een giraffeveulen. Wanneer een dier sterft, breken microben het dier af en geven fundamentele bouwstoffen terug aan het ecosysteem. Zo maken microben de cirkel van het leven rond. Micropia heeft deze onmisbare rol van microben bij de dood nu zichtbaar gemaakt. ‘onmisbare opruimers’ is vanaf vandaag te zien.

In de opstelling ‘onmisbare opruimers’ is het afbraakwerk van microben zichtbaar gemaakt bij een giraffeveulen. Foto: Thijs Wolzak.

De één zijn dood, is de ander zijn brood

Wanneer een dier sterft, gaan de zichtbare opruimers aan het werk zoals gieren, vliegen- en keverlarven. Maar microben spelen een veel grotere rol bij het opruimen van organisch materiaal, zoals kadavers. Ieder jaar sterft per vierkante kilometer alleen al 5.000 kilo aan dieren op natuurlijke wijze. Deze resten worden hoofdzakelijk door microben, zoals bacteriën en schimmels opgeruimd. Ze zetten dode organische overblijfselen ook om in primaire bouwstoffen en stellen deze weer ter beschikking aan de rest van het ecosysteem . Het leven op aarde zit vol met dit soort bouwstoffen. Maar omdat er geen van deze natuurlijke stoffen meer bij komen, is de voorraad gelimiteerd. Microben zijn als recyclers voor de kringloop dus onmisbaar.

Giraffe

Micropia laat een in ARTIS gestorven giraffe zien om de functie van microben als onmisbare opruimers in beeld te brengen. Het giraffeveulen is drie dagen na de geboorte in 2014 een natuurlijke dood gestorven. Zo toont Micropia als eerste het effect van afbraak door microben.

Micropia

Micropia is ’s werelds enige  museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Micropia, bekroond met de Europese prijs voor meest innovatieve museum, wil een breed publiek enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen op aarde. Naast museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen wetenschap en publiek. Hiermee haakt Micropia in op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences.