None

Thomas Thwaites als deel van een geitenkudde in de Alpen. Foto: Tim Bowditch

Een onschadelijke auto

Thomas Thwaites is een ontwerper wiens werk vaak de vorm aanneemt van experimenten. Hij verwierf veel bekendheid met zijn GoatMan-experiment waarin hij een tijdje vakantie nam van het mens-zijn en probeerde te leven als een berggeit in een kudde.

Voor ARTIS zal Thomas proberen een onschadelijke auto te ontwerpen en te bouwen. Onschadelijk voor elk levend wezen, overal, voor altijd. Kunnen we een autowiel maken dat onschadelijk is voor een mier? Hoe kunnen we het onderstel van een auto maken van materiaal dat een ecosysteem niet schaadt? Al lijkt deze opgave onmogelijk, door de poging te wagen wil de kunstenaar het hebben over hoe menselijke activiteit de schade veroorzaakt die andere dieren raakt. Welke schade is aanvaardbaar? Hij nodigt bezoekers uit om te helpen bij het weven van het onderstel en gaat met hen het gesprek aan over de onderliggende vragen van het project. 

ARTIS is bekend om de verbeeldingskracht en zorgvuldigheid waarmee het onderzoekt hoe diersoorten in kunstmatige landschappen kunnen wonen, hoe begrenzingen tussen niet-menselijke dieren en het menselijke landschap van de stad kunnen werken. Ik zie fascinerende parallellen met hoe wij menselijke dieren ons eigen leven leiden. Misschien valt er iets te leren door onszelf ook te zien als begrensd door kunstmatige landschappen en levend in symbolische ‘verblijven’. En dus hoe we onze omgeving ook heel anders kunnen ontwerpen dan we op dit moment doen. En misschien ontwerpen we onze omgeving dan wel heel anders?

 

None

Thomas Thwaites bereidt zich voor om zich tussen de geiten te begeven. Foto: Tim Bowditch

Activiteiten

Datum Tijd Wat? Waar?
Woensdag 25 mei 15.00 uur Open Studio ZOOdio
Dinsdag 31 mei 20.00 uur Lezing Oostzaal (Groote Museum)
Woensdag 1 juni 15.00 uur Open Studio ZOOdio
Donderdag 9 juni 15.00 uur Eindpresentatie  Oostzaal (Groote Museum)

naar de eindpresentatie