None

Ivan Henriques. De Symbiotic Machine in het bassin bij Zone2Source.

Een sculptuur van microben

Ivan Henriques verkent in zijn werk symbiotische relaties tussen technologie en natuur. Vaak voegt hij biologische en technologische elementen samen tot een nieuw soort organisme. Voor Machine Wilderness maakt hij een levende sculptuur in samenwerking met microben.

Hij werkt daarvoor al sinds oktober 2021 samen met lab coördinator Nele de Klerk van ARTIS-Micropia om van haar te leren over microben. De vorm van de sculptuur zal in de loop van de tijd veranderen van strikt geometrisch zoals door de mens bedacht naar vloeiend en organisch door de beweging van levende microben. De sculptuur is niet alleen door Ivan gemaakt, maar is een samenwerking tussen mens en microbe én de microben onderling. Ivan onderzoekt welke microben in aanmerking komen om samen te bouwen aan de sculptuur en wat hebben ze daarvoor nodig?

"We moeten dieper onderzoek doen naar levende organismen, want er zijn tal van onderlinge verbanden, symbiose tussen alle organismen die de manier waarop we naar levensvormen kijken en ermee communiceren, zullen verfijnen. Ik ben erg blij dat ik de kans krijg om nauw samen te werken met wetenschappers van ARTIS-Micropia die dit project omarmen en samen aan deze uitdaging werken."

 

None

ARTIS-Micropia-laborant Nele de Klerk en kunstenaar Ivan Henriques brengen microben samen in petrischaaltjes.

Activiteiten

Datum Tijd Wat? Waar?
Woensdag 11 mei 15.00 uur Open Studio ZOOdio
Woensdag 18 mei 15.00 uur Artistieke tour  Papegaaienlaan
Donderdag 9 juni 15.00 uur Eindpresentatie Oostzaal (Groote Museum)

naar de eindpresentatie