None

Ian met zijn eerste versie van de kraai-robot.

Kunnen een robot en een dier met elkaar communiceren?

Ian Ingram heeft een grote passie voor zowel dieren als robots. Hij bouwt kleine, geavanceerde robots die proberen te communiceren met wilde dieren, zoals eekhoorns, hagedissen of kraaien. Daarvoor analyseert hij eerst het gedrag van de dieren heel goed.

Zijn bevindingen krijgen, vaak ook met de nodige humor, vorm in de robot. Het is niet altijd duidelijk of de dieren de robots begrijpen, maar hun pogingen tot communicatie zijn inspirerend en geven inzicht in de (mogelijke) relaties tussen dieren, robots en mensen. In ARTIS wil Ian een robot bouwen die als vertaler fungeert tussen de majestueuze Victoria kroonduif die in de Tropenkas van ARTIS nestelt en zijn 'verre neefjes', de gewone stadsduiven die het park bezoeken. 

Ik ben bijzonder enthousiast over mijn verblijf in ARTIS, vooral gezien de historische context van gedragsstudies bij dieren. Overspronggedrag werd ontdekt door de Nederlandse wetenschapper Adriaan Kortlandt op basis van zijn observaties in ARTIS. Ik gebruik overspronggedrag vaak in mijn robots als ze proberen te communiceren met dieren.” 

 

None

Ian Ingram zittend onder een tak met zijn kraai-robot bij Zone2Source in het Amstelpark. Foto: Theun Karelse

Activiteiten

Datum Tijd Wat? Waar?
Woensdag 15 juni 15.00 uur Open Studio Papegaaienlaan
Woensdag 22 juni 15.00 uur Open Studio Papegaaienlaan
Donderdag 16 juni 15.00 uur Eindpresentatie  Groote Museum (Oostzaal)

bekijk de dagagenda