None

Heather Barnett. Resilient Topografies, een experiment waarbij een slijmzwam een artificieel landschap verkent.

Een podium voor gastdieren

Heather Barnett werkt op het raakvlak van kunst en natuurwetenschap. Zij is geïnteresseerd in de collectieve intelligentie van organismen zoals slijmzwammen en mieren. In ARTIS werkt zij met dieren die niet door ARTIS worden verzorgd, maar vrijwillig in ARTIS leven, zoals mieren.

lees hier het verslag

Welke dieren zijn bezienswaardig en welke niet? Welke vorm van leven verdient een plek in ARTIS en welke niet? Door middel van kleine interventies maakt Heather op locatie de verborgen mierenpopulaties en hun gedrag zichtbaar. Heather geeft ook workshops waarin mensen op een speelse manier de organisatorische vaardigheden van mieren ontdekken. Zo prikkelt zij medeleven voor nauwelijks zichtbaar maar complex, collectief gedrag van dieren die volgens haar evenveel waard zijn om aandacht aan te schenken als de dieren die normaliter in ARTIS in de belangstelling staan. 

Super-organismen en hun collectieve intelligentie zijn fascinerend .Kan ik situaties creëren die het gedrag van mieren ontlokken en menselijke toeschouwers aanlokken, als kleine ‘mierentheaters’?”

 

None

Heather Barnett