None

Driessens/Verstappen. Erwin Driessens traint de Spotter gedurende Machine Wilderness in Amstelpark bij Zone2Source

Kan een robot dromen over natuur?

Kunstenaarsduo Erwin Driessens en Maria Verstappen (ofwel Driessens & Verstappen) werken graag met technologie die je als kunstenaar niet helemaal in de hand hebt. Een goed voorbeeld daarvan is hun Spotter. Spotter is een kunstmatige intelligentie (KI) die over dieren leert en fantaseert.

lees hier het verslag

Voor de Spotter is ARTIS een paradijs van onbekende vormen en kleuren. Maria en Erwin laten hem op vier verschillende plekken in het park – naar de mandrillen, incasterns, alpensteenbokken en stokstaartjes kijken en een eigen droombeeld maken. Erwin en Maria leggen de resulterende beelden vervolgens vast in een animatiefilm die laat zien hoe een kunstmatig brein kijkt, interpreteert en fantaseert. Hiermee past deze KI-kunst goed in de lange traditie van natuurobservatie door ARTIS.  

ARTIS kent een lange traditie van kunstenaars die werken naar de waarneming. Daarom past onze Spotter hier zo goed. De tekeningen en sculpturen van de dieren zijn altijd geïdealiseerde poses, waarin de - voor de mens - kenmerkende uiterlijkheden worden benadrukt. Onze Spotter kijkt anders: het dier wordt weliswaar herkend, maar voor de machine is elke pose evenwaardig. Alle waarnemingen worden bestudeerd en verwerkt tot droombeelden.” 

 

None

Driessens/Verstappen. Een droombeeld van vogels door de Spotter.

Activiteiten

Datum Tijd Wat? Waar?
Woensdag 16 maart 15.00 uur Workshop Ontdeklokaal
Woensdag 23 maart 15.00 uur Workshop Ontdeklokaal
Woensdag 30 maart 15.00 uur Workshop Ontdeklokaal
Donderdag 14 april 15.00 uur Eindpresentatie Ontdeklokaal

bekijk de dagagenda