None

Antti in Fins poolgebied tijdens Machine Wilderness veldwerk. Foto: Theun Karelse

Een dier herkend

Antti Tenetz beschrijft zichzelf als een kunstenaar en natuuronderzoeker. Hij bestudeert in Finland dieren als wolven, rendieren, roofvogels en zalm, maar begeleidt als gids ook wetenschappelijke expedities door het landschap.

lees hier het verslag

Antti doet in ARTIS een experiment met kunstmatige intelligentie. Hij brengt een machine, die alleen de arctische dierenwereld kent, naar de exotische wereld van ARTIS. Hoe gaat KI om met het onbekende? Wat gebeurt er als je een computer alleen rendieren en zalm leert herkennen, en ‘haar’ dan ineens olifanten en krokodillen laat zien? Vergelijken wij onbekende dieren door ze te vergelijken met het bekende? Hoe ging dat lang geleden toen mensen exotische dieren probeerden te tekenen waar ze alleen van hadden gehoord in verhalen van reizigers? Antti stelt al deze vragen. 

In het Fins is Tapio, "de god (heerser) van het woud", een synoniem voor beer. Dieren hebben complexe betekenissen. Ik leef met hen samen en ik word in hun wereld getrokken. Onder water met de arctische forel of de zoetwaterparelmossel, in de lucht met de havik, of in het bos met de beer. Meestal voeg ik me bij hen met uitbreidingen van mijn menselijke vermogens en word geholpen door technologie zoals een duikerpak of camouflage. Soms betekent het dat ik de menselijke zintuigelijke waarneming moet uitbreiden met onderwatercamera's of drones. Wanneer je met dieren in een dierentuinverblijf bent, is de omgeving weliswaar heel anders, maar in de kern blijft het dier hetzelfde.” 

 

None

Antti Tenetz. “Forest moving” een beeld gegenereerd door kunstmatige intelligentie.

Activiteiten

Datum Tijd Wat? Waar?
Woensdag 6 april 15.00 uur Open Studio ZOOdio
Woensdag 22 juni 15.00 uur Open Studio ZOOdio

bekijk de dagagenda