page title

Machine Wilderness

Kan technologie je laten voelen wat het is om een slijmzwam, mier of olifant te zijn? Hoe communiceert kunstmatige intelligentie met dieren en planten? En kun je een robot laten dromen over natuur?

Kunstmatige intelligentie is de mogelijkheid van machines, software en apparaten om het denkvermogen van de mens te imiteren. Denk bijvoorbeeld aan redeneren, leren en plannen. Machine Wilderness is een artistiek onderzoeksproject waarbij acht kunstenaars op verschillende plaatsen in ARTIS op zoek gaan naar de relatie tussen mens, natuur en technologie.     

ARTIS als ontmoetingsplek

Technologie wordt vaak in verband gebracht met de vervreemding van de natuur. Maar klopt dat wel? Machine Wilderness onderzoekt of het ons ook kan helpen om dichterbij het leven op aarde te komen. Dit is juist in ARTIS relevant, omdat ARTIS een ontmoetingsplek is waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. In ARTIS staat het (herstel van) contact met al het leven op aarde voorop.

None

Ian Ingram. Nevermore-A-Matic.

Ontmoet de ARTISt's 

Vanaf 11 maart tot en met 24 juni zijn er acht internationale kunstenaars aan het werk in ARTIS. De kunstenaars, ook wel ARTISt’s genoemd, verblijven ieder enkele weken in ARTIS. Ze werken op diverse locaties in het park en krijgen ook een atelier en presentatieruimte tot hun beschikking. Door middel van experimenten proberen ze dichter bij het leven van andere wezens te komen en hopen ze verborgen werelden te onthullen. Bezoekers kunnen de kunstenaars aan het werk zien in het park en met hen in gesprek gaan. De kunstenaars zijn te herkennen aan hun kunstenaars-hesje. Gedurende hun residency houden ze bovendien iedere woensdag tussen 15.00 en 17.00 uur een open studio of workshop voor publiek.

Programma

Klik op de naam van de ARTISt voor meer informatie.

Opening Machine Wilderness 11 maart 
Driessens & Verstappen
Kan een robot dromen over natuur?
Residency: 12 maart t/m 1 april
Workshop: 16, 23 en 30 maart
Eindpresentatie: 14 april
Antti Tenetz
Een dier herkend
Residency: 2 t/m 9 april en 20 t/m 26 juni 
Open studio: 6 april en 22 juni
Ivan Henriques
Een sculptuur van microben
Residency: 4 mei t/m 18 mei
Artistieke tour: 18 mei
Eindpresentatie: 9 juni
Thomas Thwaites
Een onschadelijke auto
Residency: 21 mei t/m 9 juni
Open studio: 25 mei en 1 juni
Grote denkers: 31 mei
Eindpresentatie: 9 juni 
Špela Petrič
Hoe zorg je voor dieren en planten?
Residency: 11 t/m 24 juni
Expeditie: 15 en 22 juni
Eindpresentatie: 16 juni
Ian Ingram
Kunnen robot en dier met elkaar communiceren?
Residency: 11 t/m 24 juni
Open Studio: 15 en 22 juni
Eindpresentatie: 16 juni
Heather Barnett
Een podium voor gastdieren
Residency: 20 juni t/m 24 juni
Eindmanifestatie
De Machine Wilderness art-science fair
24 juni

bekijk de dagagenda

 

Machine Wilderness is een initiatief van Theun Karelse ( FoAM ) en Alice Smits (Kunstpodium  Zone2Source ). Het is onderdeel van een omvangrijk artistiek onderzoeksproject dat zij in 2015 aftrapten met een symposium in ARTIS. Het werd opgevolgd met (internationale) tentoonstellingen, lezingen en expedities op het grensvlak van natuur, technologie en kunst. Machine Wilderness wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creative Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Vrienden Loterij Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Ga voor meer informatie naar machinewilderness.net