page title

Veelgestelde vragen over rondleidingen


Hoe lang duurt een rondleiding?
Een rondleiding duurt ongeveer een uur met mogelijke uitloop. De rondleiding begint bij de Apenrots. Je wandelt rustig door het park, terwijl een professioneel opgeleide vrijwilliger met een warme interesse voor de natuur en voor ARTIS bijzondere verhalen vertelt.

Kan ik ook eten of drinken bij mijn rondleiding reserveren?
Ja, je kunt een arrangement boeken  waarin je een rondleiding combineert met eten en drinken in ARTIS.

Kan ik ook voor grote groepen rondleidingen boeken?
Rondleidingen zijn ook voor zeer grote groepen beschikbaar. De groep wordt dan opgesplitst in kleinere groepjes, die apart door het park lopen. In principe hanteren we een maximaal aantal deelnemers van 300 personen. Wil je met een grotere groep komen? Neem dan contact met ons op via arrangementen@artis.nl .

Hoeveel kost een privérondleiding?
Een privérondleiding door ARTIS kost €35,00 per groep van 8 tot 15 personen. Het gehele bedrag komt ten goede aan de vernieuwingen binnen ARTIS. Wil je ARTIS op een andere manier steunen? Bekijk dan de mogelijkheden bij steun ARTIS .

Op welke tijden kan ik een rondleiding krijgen?
Rondleidingen worden uitsluitend tijdens openingstijden gegeven. De laatste rondleiding start om 15.00 uur.

Hoe kan ik een rondleiding aanvragen?
Rondleidingen kun je aanvragen voor groepen vanaf 8 personen. Voor alle dagen van de week. Voorwaarde is wel dat je minimaal 2 weken van tevoren je aanvraag indient. Gebruik daarvoor het  aanvraagformulier .

Kan ik ook een rondleiding boeken voor een kindergroep?
Voor kinderen zijn er speciale kinderfeestjes , met activiteiten die aansluiten bij hun leeftijd en belevingswereld. Denk bijvoorbeeld aan dieren voeren onder begeleiding. Aan kindergroepen worden geen rondleidingen gegeven.

Kan ik een rondleiding boeken voor mijn schoolklas?
Voor scholieren van de kleuterklassen tot de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs heeft ARTIS een uitgebreid aanbod aan lessen, werkbladen en speurtochten. Kijk hiervoor bij onderwijs . Aan scholieren worden geen rondleidingen gegeven.

Kan ik de dieren aanraken en voeren tijdens de rondleiding?
Nee, het is niet toegestaan om dieren vast te houden, te aaien en/of te voeren tijdens de rondleiding.

Welke soorten rondleidingen bieden jullie aan?

1. Rondleiding door ARTIS
In ARTIS valt veel te ontdekken. Geniet van de opmerkelijke verhalen over dieren, hun gedrag, voeding en verzorging, maar ook over planten en monumenten. Wie eet wat? Hoe bevorderen de dierverzorgers natuurlijk gedrag bij de dieren? Wat doet ARTIS om dieren en planten voor de toekomst te behouden? En wat is de rol van de historische monumenten? Na deze rondleiding bekijk je ARTIS door een nieuwe bril. 

2. Leiderschap en samenwerking
Vaak denken we dat leiders in het dierenrijk groot, sterk en mannelijk moeten zijn, zoals bij de gorilla. In de natuur geldt echter dat het best aangepaste dier overleeft. Dat is niet altijd per se de sterkste. Bij sommige soorten zoals de olifant leidt een ervaren vrouwtje de kudde. En alleen sociaal slimme chimpansees kunnen de leider van hun groep worden. De meeste diersoorten leven helemaal niet samen, die hebben geen leiders nodig.

Samenleven kan gevaarlijk zijn: je hebt meer last van concurrentie, ziektes, overheersing door dominante groepsleden, en je valt meer op voor roofdieren. Waarom leven dieren eigenlijk samen? Hoe herken je de leiders van een groep en wat gebeurt er in de strijd om het leiderschap?

3. Paren en baren
Ontdek in deze rondleiding meer over hofmakerij, partnerkeuze, en over welke dieren alleen met hun vaste partner paren. Mannetjes in het dierenrijk bevechten elkaar soms op leven en dood. En als er eenmaal eieren of jongen zijn, kosten deze ook de nodige energie. Niet alle dieren zijn zorgzaam. Neem bijvoorbeeld West-Afrikaanse reuzenslakken, die na de eileg helemaal niet naar hun jongen omkijken. 

4. Seksuele diversiteit in het dierenrijk
Verschillende seksuele voorkeuren, wisselend samengestelde paren, geslachtsveranderingen of juist het ontbreken van een geslacht: niets is het dieren-, planten- en microbenrijk vreemd. Homoseksueel gedrag in het dierenrijk is al onder 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. Mannetjes besnuffelen, bespringen en belikken elkaar, en vrouwtjes doen daar onderling niet voor onder. Het homoseksuele contact tussen de dieren draait niet alleen om seks; het samen grootbrengen van jongen door stellen van hetzelfde geslacht komt regelmatig voor. Sommige microben hebben wel zeven geslachten, sommige dieren zijn man en vrouw tegelijk. En niet alle dieren blijven voor altijd man of vrouw, sommigen veranderen in de loop van hun leven van geslacht.

5. Seizoensrondleiding
Hoe ‘weten’ dieren en planten wanneer de seizoenen wisselen? Welke invloed heeft de stand van de zon op het leven op aarde? En hoe zit dat in streken waar geen seizoenen zijn? Seizoensveranderingen vergen nogal wat van dieren en planten. Sommige dieren gaan in winterslaap, overleven als ei of pop, weer anderen trekken weg. In deze rondleiding leer je hoe de natuur zich aan de seizoenen aanpast.

6. ARTIS in oorlogstijd
Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde ARTIS als onderduikadres voor meerdere Joden en verzetsstrijders, terwijl Duitse soldaten er hun vertier zochten. Tijdens razzia’s verschuilden veel jonge mannen zich achter de schermen van dierverblijven en de verzetsaanslag op het Bevolkingsregister in 1943, gevestigd in de Ledenlokalen, wordt nog elk jaar herdacht. Luister naar de verhalen over de mensen en dieren die in ARTIS de Tweede Wereldoorlog moesten doorkomen. 

7. ARTIS historie, erfgoed en monumenten
ARTIS kent een aantal belangrijke monumenten uit de Amsterdamse en Nederlandse architectuur-, tuinhistorische en sociale geschiedenis. Zowel bomen en vijvers als gebouwen en kunst behoren tot deze monumenten en erfgoedstukken. Zo staat de oudste eik van Amsterdam in ARTIS, door natuurkenner Eli Heimans al in 1903 beschreven als ‘de trots van ARTIS’. In deze rondleiding ontdek je meer over de rijke historie van ARTIS en de monumenten in het park. 

8. Communicatie in de natuur
Geluiden, aanrakingen, geuren, zelfs trillingen: dieren communiceren op veel meer manieren. Ze waarschuwen elkaar voor gevaar, bakenen hun territorium af, geven aan op welke plaatsen voedsel te vinden is en wanneer ze bereid zijn om te paren. Net als bij mensen is het bovendien belangrijk dat de communicatie eerlijk blijft. Maar gebeurt dat ook? Ontdek tijdens deze rondleiding door het park wat u van dieren kunt leren.

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Gebruik dan de zoekmachine om de hele website te doorzoeken of stuur een e-mail naar info@artis.nl  of een brief naar onderstaand postadres.

ARTIS
t.a.v. publieksservice
Postbus 20164
1000 HD Amsterdam