page title

Luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd

In de luisterwandeling neemt Job Cohen je mee naar ARTIS ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook in deze periode, van mei 1940 tot mei 1945, bleven de poorten van ARTIS geopend. In negen verhalen, verspreid over het park, vertelt  hij wat er toen in ARTIS gebeurde.

De poorten van ARTIS bleven tijdens de oorlog weliswaar geopend; maar niet voor iedereen. Vanaf september 1941 hing er een bord aan het hek met daarop de tekst ‘voor Joden verboden’. Joden mochten van de Duitse bezetters geen openbare plaatsen meer bezoeken, ook ARTIS niet. De vele trouwe Joodse leden van ARTIS moesten zich laten uitschrijven. In het geheim bood ARTIS plaats aan vele mensen op de vlucht. Om hoeveel mensen het precies gaat weten we niet.

 

None

Bezoekers bij de net geopende Apenrots, 24 mei 1940
Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad Photo

Luisterwandeling

Naar schatting hielden zo’n 150 tot 300 personen zich schuil in ARTIS: verzetsstrijders, jongemannen die onder de tewerkstelling in Duitsland probeerden uit te komen én Joden op de vlucht voor deportatie. In deze luisterwandeling wordt verteld hoe het hen verging. En hoe ging het met de dieren tijdens de oorlog? Ook dat hoor je in de door Job Cohen ingesproken luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd.

Van 4 mei tot 1 juni is de luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd beschikbaar voor alle bezoekers van ARTIS. Via verschillende QR-codes in het park kun je de negen verhalen horen. Vergeet je telefoon en je oortjes niet als je ARTIS in deze periode bezoekt, en zorg ervoor dat je telefoon genoeg batterij heeft. 

Wanneer 4 mei tot 1 juni
Waar verschillende locaties in het ARTIS-Park
Hoe laat de hele dag
Belangrijk vergeet je telefoon en oortjes niet
Plattegrond luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd.png