page title

Aquarium

Bekijk de kleurrijke vissen en de Amsterdamse gracht in het Aquarium tijdens je bezoek aan ARTIS.

Sinds de opening in 1882 heeft het ARTIS-Aquarium tientallen soorten dieren gehuisvest. Hierbij horen niet alleen de tropische vissoorten zoals de roodbuikpiranha en de Boeseman's regenboogvis, maar ook zeepaardjes, bedreigde koraalsoorten en haaien. In het rijksmonument verblijven ook axolotls, reuzenpadden en andere amfibiën. Je kunt het Aquarium gratis bezoeken met een toegangskaartje voor het ARTIS-Park. Ook is het Aquarium beschikbaar  buiten de normale openingstijden voor feesten, diners en andere evenementen. 

vissen_rifbak_R_1920x1080.jpg

Geschiedenis

In 1877 deed ARTIS haar 12e en voorlopig laatste grondaankoop om hier een aquariumgebouw op te zetten. Dit bouwwerk heeft architect G.B. Salm ontworpen, net zoals hij eerder heeft gedaan voor de ARTIS-Bibliotheek en de Ledenlokalen. Aan de melodische versiering is te zien dat zijn zoon Abraham Salm hem ook een handje heeft geholpen bij het ontwerpen van het Aquarium.   

Steunend op 1740 palen kon het gebouw meer dan een miljoen liter water bevatten. Ook werd er een gewicht van tien ton aan glasruiten in verwerkt. De latere ARTIS-directeur C. Kerbert moderniseerde het Aquarium en zorgde ervoor dat het water gefilterd kon worden. Van waterkoeling of -verwarming was in die tijd amper sprake, want pas na de Eerste Wereldoorlog werd er een forse kolenkachel gebruikt.   

Aquarium_bloemen_gebouw_dinosaurus_R_1920x1080.jpg

Meer dan honderd jaar later, in 1997, is het Aquarium grondig gerenoveerd. Verlaagde plafonds en schroten tegen de wanden werden verwijderd, waardoor de originele versieringen weer tevoorschijn kwamen. Ook zijn er vier grote bassins toegevoegd. Deze bakken bevatten 'waterbiotopen’, namelijk de vloedbossen rondom de Amazone, de Amsterdamse gracht, een tropische koraalrifwand en een koraaltafel. In het Aquarium worden nu historische collecties getoond en zijn er achterin het gebouw tentoonstellingen te zien, waaronder het Heimans Diorama en De staat van de natuur. 

Amsterdamse gracht

In de Amsterdamse gracht zie je welke vissen er allemaal rondzwemmen in grachten vlak buiten ARTIS. Maar naast vissen is er nog veel meer in te vinden, zoals autobanden, fietsen en plastic. In 2017 is de Amsterdamse gracht in het Aquarium vernieuwd. Een speciale opstelling wijst op het wereldwijde probleem van plastic in het water. Hiermee vraagt ARTIS, samen met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, aandacht voor de problematiek en hoopt dat mensen hun handelen aanpassen voor minder vervuiling. De vervuiling van plastic en ander materiaal heeft namelijk nadelige gevolgen voor de natuur en de mens.

Duurzaam eten voor de vissen

Al decennia lang worden watervlooien uit de vijvers gevoerd aan dieren in het Aquarium. In de zomer komt er ongeveer vijf pond watervlooien per dag uit de vijvers. Een deel daarvan wordt ingevroren voor de winter. In Micropia worden radardiertjes, een soort microben, gekweekt als voer voor de zeepaardjes en mangrovekwallen in het Aquarium.

Tentoonstellingen

Naast de collectie vissen en amfibiën, kun je ook tentoonstellingen bekijken in het Aquarium. Een hiervan is het Heimans Diorama, dat dateert uit 1926. De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van een geschilderd panorama met zand en opgezette dieren die samen een kust- en duinlandschap uitbeelden. Het diorama is genoemd naar natuurkenner Eli Heimans (1861-1914). Samen met Jac.P. Thijsse stond hij aan de wieg van de natuureducatie in Nederland.