None

New Horizons

Duik in het mysterie achter donkere materie, multiversums en zwarte gaten in het ARTIS-Planetarium.

In samenwerking met het gerenommeerde sterrenkundig onderzoekscentrum GRAPPA (Gravitation and Astroparticle Physics Amsterdam) wordt er in dit programma licht geworpen op een donker en voornamelijk onbekend universum. Verschillende sprekers proberen de raadsels achter deze fascinerende onderwerpen te ontrafelen. De avond wordt gemodereerd door wetenschapsjournalist en -publicist Govert Schilling.

koop je ticket   English

Let op: dit programma is in het Engels. 

Datum maandag 3 juli om 19.30 uur
Locatie Planetarium
Type lezing
Prijs regulier / regular €25
leden / members €17.50
studenten / students €20
Duur 150 minuten

Programma 

19:00 - 19.30     Inloop met koffie & thee

19.30 - 20.45    

Welkom 

Door Gianfranco Bertone:, hoogleraar en directeur van het Center of Excellence in Gravitation and Astroparticle Physics. Hij laat je kennismaken met het onderzoeksveld dat het oneindig grote met het oneindig kleine verbindt

Live ruimtevlucht

Door Milo Grootjen: hoofd van het ARTIS-Planetarium. Hij neemt je mee op een reis naar de grens van ons universum, als inleiding op onderwerpen als donkere materie, donkere energie, de schaal van het heelal, multiversums en zwarte gaten.

Lezing: De toekomst van de kosmologie, van oerknal tot het multiversum

Door Daniel Baumann: hoogleraar theoretische kosmologie aan de faculteit der natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt aan een breed scala van onderwerpen in de theoretische kosmologie. Een van de belangrijkste doelen van zijn onderzoek is het blootleggen van de fundamentele oorsprong van de structuur van het heelal. 

Muzikale break

Door Arthur Jeffes, Engels componist, muzikant en poolreiziger. Hij verzorgt een moment van muzikale ontspanning onder de sterrenhemel. In 2012 kreeg hij de opdracht van de kunstenares Nelly Ben-Hayoun om verschillende stukken te schrijven voor de NASA Kepler-missie, die gespeeld werd door het International Space Orchestra.

Lezing: De mysteries van zwarte gaten

Door Sera Markoff: astrofysicus en hoogleraar theoretische hoge energie astrofysica aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is lid van het Event Horizon Telescoop-team dat het eerste beeld van een zwart gat heeft gemaakt, en onderzoekt de grote rol van zwarte gaten in de evolutie van het heelal door de mysterieuze kosmische straling te bestuderen die we op aarde waarnemen. 

20:45         Pauze

21.00 - 22.00

Lezing: De jacht op donkere materie in het laboratorium

Door Patrick Decowski: hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de GRAPPA Research Priority Area. Zijn belangrijkste wetenschappelijke interesse gaat uit naar fundamentele eigenschappen van neutrino's en donkere materie, waarbij hij verschillende experimenten uitvoert om deze deeltjes te onderzoeken.

Fulldome film: Recombination

Door Julius Horsthuis: digitaal & visueel effect artiest. Hij creëert met fractal animatietechnieken een unieke mix tussen abstract en filmisch beeld. Julius blijft de grenzen van immersieve kunst verleggen, zowel in fysieke als in digitale ruimtes. Zijn werk geeft een fantasierijke blik in een universum die in tijd en ruimte voor ons nog veelal onbekend is. 

Lezing: Hoe kunstmatige intelligentie ons begrip van het heelal zal veranderen 

Door Christoph Weniger: universitair hoofddocent bij GRAPPA. Zijn onderzoeksgroep werkt aan het verbeteren van ons begrip van het donkere heelal met behulp van moderne machine learning-technieken. Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) ons helpen de mysteries van het heelal te ontrafelen.