Het grasland in Afrika vormt het oorspronkelijke leefgebied van het Watoessirund.

Wat eet hij graag?

Een Watoessirund eet dagelijks ongeveer 70 kilo gras. Ook stengels en andere kruidachtige planten staan op zijn menu. Planten bestaan voornamelijk uit het slecht verteerbare cellulose. Gewervelde dieren kunnen dit niet zelf afbreken; ze missen daarvoor het enzym. Herkauwers, zoals het Watoessirund, hebben daarom vier magen, waarin speciale bacteriën het voedsel langzaam afbreken. Het proces van verteren duurt wel 70 tot 100 uur. Deze methode van de spijsvertering zorgen ervoor dat herkauwers de meeste voedingsstoffen krijgen uit plantaardige materialen.

Bescherming

De kalveren van Watoessirunderen zijn een geliefde prooi voor roofdieren, daarom worden ze door de volwassen dieren op een slimme manier beschermd. Overdag slapen de kalveren in groepjes met een oplettende moeder in de buurt. ’s Nachts slapen ze midden in de kudde terwijl de volwassen dieren aan de buitenkant met hun grote hoorns de roofdieren op afstand proberen te houden.

De koe van de koning

Watoessirunderen komen oorspronkelijk uit Afrika, waar het herdersvolk der Watoessi’s het rund voornamelijk gebruikte als statussymbool. Het rund met de grootste hoorns was van de koning. De hoorns kunnen 70-110 cm lang worden. Tussen de uiteinden van de hoorns zit soms wel twee meter. De koe heeft de langste hoorns, de stier de dikste.