De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier. De grootte van zijn groep verschilt van kleine groepen, van twee tot vijf dieren, tot grote groepen, van achttien tot 32 dieren. Dat is afhankelijk van het gebied waar hij leeft en van het seizoen. De rode vari is overdag actief.

Wat eet hij graag?

Hij eet het liefst fruit, nectar en bladeren.

Roepende vari's bijten niet

De rode vari brengt een karakteristiek geluid voort; een soort zware roep. Met dit geluid brengt hij verschillende boodschappen over. Hij gebruikt het om te alarmeren of om tijdens het foerageren andere leden van de groep te lokaliseren. Daarnaast laat hij met zijn roep andere groepen weten dat het territorium al bezet is.

Mannetje ondergeschikt

Het mannetje houdt goed in de gaten of vrouwtjes in hun vruchtbare periode zijn. Is dit het geval, dan biedt hij zichzelf aan. Dit doet hij door een ondergeschikte houding aan te nemen en een piepend geluid voort te brengen. Als er een vruchtbaar vrouwtje in de buurt is, verspreidt het mannetje geurvlaggen en ruikt en likt hij aan haar genitaliën. Hij maakt piepende geluidjes met het vrouwtje en ze schuren tegen elkaar aan.

Halve of hele apen?

De rode vari behoort net als de dwergmuismaki en de ringstaartmaki tot de halfapen. Halfapen zijn geen apen, maar delen wel dezelfde orde: ze behoren allebei tot de primaten. Ze vormen een aparte ‘onderorde’, de Strepsirrhini.  Halfapen zijn primitieve primaten: ze zijn minder intelligent en hebben onder andere kleinere hersenen en een langere snuit. Halfapen en apen kom je nauwelijks samen tegen. Op Madagaskar komen alleen halfapen voor, waardoor zij geen concurrentie van apen hebben. In gebieden waar apen en halfapen wel samen voorkomen zijn de halfapen bijna alleen ’s nachts actief, terwijl de apen echte dagdieren zijn.
 

Is geadopteerd door: