Als je naar de vorm van dit eencellige organisme kijkt, begrijp je onmiddellijk waarom hij pantoffeldiertje heet.

Trilhaartjes

Een andere naam voor het pantoffeldiertje is ‘trilhaardiertje’, vanwege de vele korte trilhaartjes aan de buitenkant van zijn cel. Die haartjes maken met zijn allen dezelfde beweging, waardoor het pantoffeldiertje snel in een bepaalde richting kan zwemmen.

Zout van binnen

Een pantoffeldiertje is vrij zout van binnen, vergeleken met het zoete water waarin het leeft. Het water trekt daardoor vanzelf naar binnen (osmose). Om niet 'vol te lopen' en te barsten heeft het pantoffeldiertje twee blaasjes, die het water in de cel verzamelen en weer naar buiten pompen. Het pantoffeldiertje eet vooral bacteriën, die het door beweging van zijn trilhaartjes in de mondgroef naar binnen veegt. In de cel kapselt het diertje de bacteriën in voedselblaasjes in, waarna ze worden verteerd. Zelf is het pantoffeldiertje voedsel voor dierlijk plankton, kleine vissen en andere waterdiertjes.

Micropia

Wil je het pantoffeldiertje in het echt bekijken? In ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, kan dat. Op micropia.nl kun je je bezoek plannen en alvast een kijkje nemen in de onzichtbare wereld van microben.