De netpython leeft in de regenwouden, graslanden, grotten en rivierbeddingen van Zuidoost-Azië.

Wat eet hij graag?

De netpython kan actief jagen, maar dat kost veel energie. In plaats daarvan valt hij liever een voorbijkomende prooi aan vanuit een schuilplek. Zijn huid zorgt voor goede camouflage tussen de bladeren. Hij eet voornamelijk ratten, muizen, vogels en zoogdieren, zoals wilde varkens en apen. Hoe groter de netpython, hoe groter zijn prooi. De netpython is niet giftig, maar gebruikt zijn sterke spieren om een prooi te wurgen.

Langste slang ter wereld

Hoewel de netpython niet de zwaarst gebouwde slang is, is het wel de langste slang ter wereld. Hij kan een lengte bereiken van wel 10 meter. Daarmee is hij tegelijkertijd het langste reptiel ter wereld. Eenmaal volwassen hebben deze dieren, buiten de mens, eigenlijk geen natuurlijke vijanden.

Infrarood licht

Rondom zijn bek heeft de netpython speciale groeven, dit zijn warmte receptoren. Hiermee kan hij warmtestraling waarnemen. Dit is infrarood licht dat mensen niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Tijdens de jacht combineert de netpython deze infrarode informatie met wat hij met zijn ogen ziet. Zo weet hij precies waar de warmbloedige prooien zijn, ook in het donker.