De middelbeo is vooral te vinden op het vaste land van Zuidoost-Azië in vochtige bossen of aan bosranden. Ze leven in kleine groepjes, maar zijn vaak in grotere aantallen te vinden in vijgenbomen.

Wat eet hij graag? 

Middelbeo's eten niet alleen graag de vijgen van deze bomen, ze spelen ook een belangrijke rol in de verspreiding van hun favoriete hapje. Ze eten het fruit met zaad en al op en poepen dit ergens anders weer uit. De beo's eten ook nectar, waarbij de pollenkorrels aan hun kop blijven plakken. Als ze daarna andere bloemen bezoeken, bestuiven ze deze gelijk. Met hun zwarte-gele uiterlijk zijn het net bijen eigenlijk.  

Gele lellen 

De middelbeo is een van de ondersoorten van de grote beo. Deze beo heeft een zwart lijfje met een witte vlek op beide vleugels. Deze witte vlekken zijn het beste te zien wanneer de vogel vliegt. Het meest herkenbare aan de beo zijn de opvallend gele vlezige ‘lellen’ op de kop. Dit is te vergelijken met de kam van een kip. 

Imitator 

Beo’s staan bekend om alle verschillende soorten geluiden die ze kunnen maken. Ze grinniken en krijsen. De middelbeo is ook een uitstekende imitator. Wanneer ze veel in contact komen met mensen, dan kan deze soort mensengeluid nadoen. Ook al zijn sommige beo's daar wel beter in dan anderen.  

Is geadopteerd door: