Het lange, driedelige gebouw van de Ledenlokalen loopt door tot aan de Middenlaan, waar zich in het hoekgebouw de “restauratiezalen” bevonden.

Veranda

In het lage middengedeelte konden de ramen en deuren aan de tuinzijde zo worden opengezet dat de Ledenlokalen ‘s zomers op een reusachtige veranda leken. Kleurige bloemperken en openluchtconcerten op het Voorplein maakten dit terras nog aangenamer, zeker toen in 1893 door B.J. Ouëndag een ruime serre werd aangebouwd.  

Kantoren & tentoonstellingen

Het hoge zijgebouw dat op de toegangshekken aansluit, bood tot 2008 ruimte aan directie, bestuurslokalen en administratie. In dat jaar verhuisden deze kantoren naar het gebouw de Volharding.

In het middengedeelte vonden ook geregeld tentoonstellingen plaats van landbouwgewassen, bloemen, boeken of verzamelobjecten. Tevens kon er gegeten, gedronken vergaderd en gefeest worden. De zaal stond aanvankelijk bekend als de Concertzaal, in de 20ste eeuw ook als de Bruidszaal.

Aanslag

In 1939, na de overdracht van de gronden en gebouwen van ARTIS aan de Gemeente Amsterdam, kreeg deze zaal de bestemming Bevolkingsregister van de stad Amsterdam. Bij de dramatische aanslag door de groep van Gerrit van der Veen in 1943 werd het lage dak van dit middendeel afgeblazen, en nooit meer hersteld. 

Verhuizing

Na 1968 stonden er de skeletten en preparaten van het toen goeddeels leeggehaalde Groote Museum, in afwachting van verhuizing naar de Mauritskade (Universiteit van Amsterdam). Dit zogeheten “Gratenpakhuis” was weliswaar niet publiekstoegankelijk, maar genoot door de ramen aan de Kerklaan heen gratis populariteit. 

In 1990 was de verhuizing, ook van de UvA-kantoren in de rechterflank van dit gebouwencomplex, volbracht en werden beide verhuurd aan het Nederlands Omroepbedrijf.