De Bergloodsen zijn karakteristieke houten gebouwtjes van architect G.B. Salm in samenwerking met zijn zoon Abraham, het laatste werk van Bureau Salm in ARTIS. Opvolgers waren vooral J.F. Klinkhamer tot het eind van de eeuw, en de aanvankelijk op Bureau Klinkhamer werkzame B.J. Ouëndag tussen 1908-1927. Hij werd op zijn beurt tot 1943 opgevolgd door W.B. Ouëndag.

Chaletstijl

Voor de architectuur van deze loodsen hebben vader en zoon Salm zich laten inspireren door Zwitserse chaletbouw. In tegenstelling tot de uit hout bestaande berghuisjes in de Alpen zijn deze loodsen van steen en voorzien van houten ornamenten. Oorspronkelijk waren twee van de vier gebouwen bedoeld als opslag en werkplaats. Door de jaren heen hebben de gebouwen verschillende bestemmingen gekend. Zo woonde hier van 1957 tot 1973 de bioloog en schrijver Dick Hillenius en zijn hier sinds 2007 de ARTIS-Ateliers gevestigd.

ARTIS-Ateliers

De Bergloodsen, flink opgeknapt in 2006, bieden ruimte aan de ARTIS-Ateliers en vanouds aan werkplaatsen voor de afdeling Bouw. Voordien was één van de huisjes het woonhuis van respectievelijk bioloog-schrijver Dick Hillenius van het Zoölogisch Museum, enige tijd later opgevolgd door ARTIS-dierenarts P. Klaver.

Verzetsgedichten

Tijdens restauratiewerkzaamheden in 2013 deden timmerlieden een bijzondere vondst. Tussen de dakpannen vonden zij een envelop met daarin twee verzetsgedichten uit de Tweede Wereldoorlog. Het Verzetsmuseum kwam erachter dat het kopieën van bestaande gedichten betrof. Vermoedelijk werden deze gedichten door verzetsstrijders onderling doorgegeven.

Originele kleuren

Jarenlang waren deze huisjes witgekleurd. In 2013 zijn de kleuren teruggebracht naar de originele donker- en lichtbruine tinten en blauwe details. Deze kleuren werden in de 19de eeuw gebruikt om het rustieke karakter van chalets uit te drukken. Zowel de Bergloodsen als de Giraffenstal uit 1863 zijn in chaletstijl opgetrokken.

Kantoren

Momenteel zijn er de kantoren van dierentuin-instellingen EAZA en NOD gevestigd. Vanaf die plek is over de Muidergracht heen vrij uitzicht op de Muiderpoort en daarachter het Tropenmuseum.