page title

Onderzoeken en knutselen

Onderzoek welke bodemdieren er bij jou in de tuin of het park leven, leer bomen herkennen of knutsel je eigen insectenhotel. 

tegel vogelhuisje.jpg

Vogelhuisje maken

In de stad leven een hoop wilde vogels. Door de vele huizen en gebouwen is het soms moeilijk voor ze om een geschikte plek te vinden om een nest te bouwen. Maak daarom nu je eigen vogelhuisje, en help de vogels in jouw buurt.

download de instructies

 

 

Kunst met bladeren1920x1080.jpg

Kunst met bladeren

We gebruiken planten als voedsel, halen er medicijnen uit en gebruiken ze als decoratie in de kamer of
tuin. Planten worden ook eeuwenlang gebruikt in en áls kunst. Ontdek je artistieke kant en maak een
kunstwerk met bladeren en krijt.

download de instructies

 

 

Tegel Insectenhotel maken.jpg

Insectenhotel maken

Bijen zijn erg belangrijk. Ze bestuiven bloemen, waardoor vruchten kunnen groeien. Helaas zijn er steeds minder bijen in Nederland. Ontdek daarom nu hoe je zelf een insectenhotel kunt maken. Hang hem op in je tuin of bij je balkon en help de bij.

download de instructies

 

 

Tegel bodemonderzoek.jpg

Schatten in de bodem

Je ziet ze niet vaak, maar er leven allerlei dieren en microben onder de grond. Deze bodemdieren zijn erg belangrijk, omdat ze de bodem gezond houden. Ga op ontdekkingstocht in je tuin of het park en ontdek wat er allemaal onder de grond leeft en gebeurt.

download de instructies

 

 

Tegel nijlgans.jpg

Gedragsonderzoek

In ARTIS wordt regelmatig onderzoek naar diergedrag gedaan. Met gedragsonderzoek kunnen we meer te weten komen over het gedrag van dieren, maar ook hoe het met ze gaat (hun welzijn). Gedragsonderzoek kun je ook thuis goed doen. Leer nu hoe het moet en ga aan de slag als echte bioloog.

download de instructies

 

 

Tegel deo.jpg

Zelf deodorant maken

Als je het erg warm krijgt, zorgt je lichaam ervoor dat je gaat zweten om af te koelen. Ontdek nu hoe je zelf een soort deodorant kunt maken op basis van natuurlijke grondstoffen. Zo ruik je weer fris, zonder schadelijke stoffen en al die spuitbussen

download de instructies

 

 

Tegel bomen herkennen.jpg

Bomen herkennen

Bomen vind je overal. In het bos, park en misschien wel in je tuin. Maar welke boomsoort is het eigenlijk? Leer nu de bomen in jouw omgeving herkennen aan de hand van dit schema. 

download de instructies

 

 

tegel eetbare tuin.jpg

Eetbare tuin maken

Elke zomer vind je in ARTIS de eetbare tuin. Hier staan planten die van bloem tot wortel eetbaar zijn voor dier én mens. Maak ook thuis een eetbare tuin, vol kruiden, groenten of zelfs fruit. 

download de instructies

 

 

Tegel Bokashi maken.jpg

Bokashi maken

De olifanten in ARTIS produceren zo’n duizend kilo mest per week. Met behulp van een mix van zo’n tachtig verschillende soorten bacteriën, schimmels en gist recyclet ARTIS deze bergen poep tot bokashi: een goede bodemverbeteraar. Zelf kun je ook bokashi maken, met bijvoorbeeld snoeiafval en oud fruit. Zo maak je van afval weer een grondstof.

download de instructies

 

 

Tegel natuurvriendelijk balkon.png

Maak je balkon natuurvriendelijk

Insecten en inheemse vogels hebben het de laatste jaren niet makkelijk. Op het platteland is steeds minder diversiteit, maar ook in de stad zijn er minder nestelplekken en voedselbronnen te vinden. Zo maak je je tuin of balkon aantrekkelijker voor insecten en vogels.

download de instructies

 

 

tegel macrame.jpg

Macramé plantenhanger maken

Macramé knoopwerk is een zeer oude techniek, je kunt er allerlei gebruiksvoorwerpen van maken, zoals sieraden, manden en plantenhangers. Maak nu zelf een macramé plantenhanger en geef natuur een mooie plek in je huis, tuin of op het balkon!

download de instructies