page title

Superbacteriën en pillenpolitiek

Welke oplossingen kunnen microben bieden, wanneer onze geneesmiddelen niet langer werken?

Door: dokter en fagendeskundige Ard Struijs en NOS redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Steeds meer bacteriestammen worden immuun voor antibiotica. Als er niet snel een alternatief wordt gevonden, zullen bacteriële infecties levensbedreigend worden voor de mens.  In de World Antibiotic Awareness Week praten we over de dreiging van superbacteriën, de politiek van pillen en de mogelijke oplossingen die microben kunnen bieden.

Goedemiddag, we onderbreken de reguliere uitzending omdat het kabinet in spoedzitting bijeen is gekomen. Ze beraden zich over het uitroepen van de noodtoestand als gevolg van de lawine aan infecties met de E. coli bacterie. De infectiegolf verspreidt zich sneller dan verwacht over heel Europa.

Met deze fictieve, maar realistische journaaluitzending start de korte docudrama Microbe Fighters van Heddy Honigmann. De documentaire schetst een toekomstbeeld waarin we geen geneesmiddelen meer hebben voor schijnbaar onschuldige blaasontstekingen en darminfecties. De bacteriestammen die we eens met antibiotica bestreden, zijn er immuun voor geworden. 

We starten het programma ‘Superbacteriën en pillenpolitiek’ met deze korte docudrama. Daarna praten we verder: welke oplossingen kunnen microben bieden in de strijd tegen infectieziekten? Op welke onderzoeken vestigen we onze hoop? En welke belangen spelen er bij het vinden van nieuwe behandelmethodes?

ARTIS-Micropia

Met een toegangskaartje voor dit programma kunt u tussen 19.00 uur en 20.00 uur op eigen gelegenheid Micropia alvast verkennen. Micropia is ’s werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Academie van de Kunsten.

koop kaartje

Waar Micropia
Wanneer donderdag 21 november
Hoe laat 20.00 uur (bezoek vanaf 19.00 uur)
Prijs € 12,50 (ARTIS-leden € 10,-*, CJP-pashouders € 7,50**), inclusief bezoek aan Micropia

* Op vertoon van lidmaatschapspas
** Op vertoon van CJP-pas