page title

Stadsastronaut - de Planetariumeditie

Door Marjolijn van Heemstra

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet, het zogenaamde overzichtseffect. Vanavond kruipen we in de huid van die ruimtevaarders. We proberen diezelfde liefde te ervaren, maar dan hier op de aarde en middenin de stad.

Marjolijn van Heemstra is theatermaker en schrijfster. Ze is gefascineerd door het overzichtseffect en ging op zoek naar een manier om het zelf te beleven én over te brengen op anderen. Het afgelopen jaar toerde ze door heel Nederland met haar voorstelling ‘Stadsastronaut’. Op 27 juni is er een unieke editie in het Planetarium, gebaseerd op de voorstelling. 

Aan de hand van foto's, statistieken en reflecties worden we meegenomen in de zoektocht naar het overzichtseffect. Via de Planetariumkoepel kunnen we zelf door het raam van de Apollo 8 kijken en een blik werpen op onze aarde. Zien hoe alles verweven is met elkaar en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Lukt het ons om een glimp op te vangen van het befaamde overzichtseffect?

koop een kaartje

"Vanuit de ruimte zag ik hoe ongelooflijk mooi, maar ook hoe kwetsbaar onze aarde is. Wil je dit ‘overview effect’ ook proberen te ervaren? Ga 27 juni naar Stadsastronaut in ARTIS!" - André Kuipers

 

Praktische informatie

Wanneer donderdag 27 juni
Hoe laat 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Waar ARTIS-Planetarium
Prijs € 15,- (ARTIS-leden € 7,50), inclusief koffie en thee

Wat is het overzichtseffect?

Lees in met Marjolein wat zij er van vindt, of bekijk in onderstaand filmpje wat astronauten er over zeggen.

Dit is wat astronauten zélf zeggen over het overzichtseffect.