page title

Lopend vuur

Muziektheater en gesprek over bosbranden, hun impact op het klimaat en de bepalende rol van de mens.

Door: theatermaker en journalist Marjolein Frijling, Greenpeace-directeur Anna Schoemakers en bosbrandenhoogleraar Guido van der Werf

Door klimaatverandering waren de afgelopen zomers steeds heter en droger, met grote bosbranden tot gevolg. Hoe kunnen we dit gevaar voorkomen? Onder de bomen van ARTIS kijken we naar scenes uit Fogo Correndo, een documentaire theatervoorstelling over de grootste bosbrand aller tijden in Portugal. Hierna volgt een gesprek met Greenpeace-directeur Anna Schoemakers en bosbrandenhoogleraar Guido van der Werf over de impact van bosbranden op het klimaat en de bepalende rol van de mens. 

koop een kaartje

Sprekers en programma

Theatermaker en journalist Marjolein Frijling speelt een gedeelte van haar voorstelling Fogo Correndo: een theatrale reconstructie van de dodelijkste bosbrand in de Portugese geschiedenis. Voor deze voorstelling reisde zij naar Portugal en sprak met hulpdiensten, slachtoffers en nabestaanden over de impact van bosbranden op de samenleving. Klimaatfeiten worden afgewisseld met fictieve verhalen van getuigen en Portugese fado’s. De voorstelling ging tijdens Oerol 2019 in première. 

Guido van der Werf is dé bosbrandenhoogleraar van Nederland. Met modellen, satellietfoto’s en drones brengt hij de bijdragen van branden in kaart. Vanavond zal hij vertellen over de impact van bosbranden op klimaatverandering.

Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace Nederland, vertelt over haar ervaringen m.b.t. het bestrijden van bos- en veenbranden in de Amur-regio in Rusland, het broedgebied van de Japanse kraanvogel. Jaarlijks vliegt in Rusland een gebied van zo’n 40 miljoen hectare in brand, waaronder 8 miljoen hectare bos (twee keer de omvang van Nederland). Greenpeace ondersteunt daar een uniek project, waarbij brandweerteams bestaande uit vrijwilligers in actie komen tegen bos- en veenbranden.

Wanneer donderdag 29 augustus
Hoe laat 19.30 uur (inloop: 19.00 uur)
Waar ARTIS-Park
Prijs € 12,50 regulier, € 10,- ARTIS-leden, inclusief 1 drankje