page title

De laatste witte neushoorn en anderen

Door René ten Bos

We zitten middenin een extinctiegolf, ook al realiseren we ons dat lang niet altijd. Dieren, planten en microben sterven massaal uit, maar het lijkt ons niet te deren. Dat zegt filosoof René ten Bos. In zijn net uitgekomen boek Extinctie probeert hij te achterhalen hoe dat komt. Hoe komt het dat we ons hier nauwelijks druk over maken, maar wel rouwen om een Franse kathedraal die afbrandt?

Op de dag van de biodiversiteit staan we met filosoof René ten Bos stil bij de verschraling van de soortenrijkdom op deze aarde. We krijgen een aantal fragmenten te zien van de in Nederland nog niet uitgebrachte documentaire ‘The Last Male on Earth’ van Floor van der Meulen. Daarin volgen we de laatste maanden van de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. Terwijl hij wordt bewaakt door bodyguards, haasten journalisten en toeristen zich naar Kenia om hem nog te zien en zijn wetenschappers vastberaden om zijn soort te laten voortbestaan. 

Een zwaar onderwerp met een lichte inslag; verwacht zwarte humor van René met licht ironische filmbeelden van Floor, over de onhandige mens die er een rommeltje van maakt. Een filosofisch zelfonderzoek naar de mens die toekijkt hoe andere soorten het loodje leggen in een door hemzelf veroorzaakte massa-extinctie.

Filosofie Magazine is mediapartner van dit avondprogramma.

Trailer van ‘The Last Male on Earth’ van Floor van der Meulen.

koop een kaartje

Wanneer woensdag 22 mei
Waar Collegezaal
Hoe laat 20.00 uur (inloop: 19.30 uur)
Prijs € 15,- (€ 7,50 voor leden), inclusief drankje