page title

De kracht van aardobservatie

Worden satellieten de redders van onze planeet?

Door: André Kuipers, Wendy Mensink, Lisa Broekhuizen en Pieternel Levelt

Soms moet je een paar stappen naar achteren zetten, om het hele plaatje te kunnen overzien. Maar hoe zet je een stap terug vanaf een planeet? Deze sprekers doen het met behulp van satellieten. Vanuit de ruimte richten ze hun blik op de aarde. Vanavond laten ze zien welke hoopvolle rol satellietdata kunnen spelen in het signaleren van luchtvervuiling en luchtvervuilers, en het beschermen van bossen.

Sprekers

André Kuipers bracht verdeeld over twee missies 204 dagen door in de ruimte. Op 11 november vertelt hij over het 'overview-effect': de overweldigende liefde voor de aarde die hij voelde toen hij van enorme afstand naar onze planeet keek.

Wendy Mensink en Lisa Broekhuizen ontwikkelden in 2015 een concept waarmee invasies van schorskevers in bossen op aarde vanuit de ruimte konden worden gesignaleerd. Sindsdien is het hun missie om met behulp van satellietdata bossen te beschermen.

Pieternel Levelt is hoofd satellietwaarneming bij het KNMI, hoogleraar aan de TU Delft en betrokken bij de ontwikkeling van satelliet Tropomi. Deze satelliet meet onder meer stikstofdioxide. Op 11 november laat ze zien hoe we door middel van satellietdata luchtvervuiling en de grootste luchtvervuilers kunnen opsporen.

koop kaartje

Waar ARTIS-Planetarium
Wanneer maandag 11 november
Hoe laat 20.00 uur (inloop: 19.30 uur)
Prijs € 12,50 (ARTIS-leden € 10,-*, CJP-pashouders € 7,50**), inclusief drankje achteraf

* Op vertoon van lidmaatschapspas

** Op vertoon van CJP-pas