page title

Sterrenkunde voor beginners

Als je de natuur om je heen wilt begrijpen, moet je naar boven kijken. Alles wat wij hier op aarde zien, heeft zijn oorsprong in de kleine lichtpuntjes boven ons hoofd. Wij zijn van sterrenstof gemaakt. Maar hoe werkt dat dan? Wat zijn sterren en planeten precies? Of supernova’s en zwarte gaten? Je krijgt een hele reeks antwoorden op dit soort vragen in de beginnerscursus sterrenkunde, in het ARTIS-Planetarium.

koop kaartje

aarde_maan_foto_1920x1080.jpg

Onze plek in het heelal

Kijken naar de sterrenhemel heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Hoever weg staan de sterren? Komt er een einde aan die enorme zwarte ruimte? En, is er misschien ergens ver weg iemand die naar ons kijkt met dezelfde vragen? Pogingen om onze plek in het heelal te begrijpen hebben bij astronomen door de eeuwen heen geleid tot verschillende verklaringen. Draait de zon om de aarde, of de aarde om de zon? Staan de sterren allemaal op dezelfde afstand? Hoe verklaar je dat de maan er in de loop van een maand telkens anders uitziet? Om onze plek in de macro-natuur van het heelal te leren begrijpen, organiseert ARTIS de cursus sterrenkunde.

In het Planetarium

In het Planetarium zit je je letterlijk tussen de sterren. Hoe werken onze seizoenen? Wat gebeurt er met sterrenbeelden als je door de ruimte heen vliegt? Hoe ziet de planeet Saturnus er van dichtbij uit? Is er een grens in het heelal? In de koepel van het Planetarium bekijken we de natuur van buiten de aarde. We leggen razendsnel enorme afstanden af om de antwoorden van dichtbij duidelijk te maken. Zo krijgen we een uniek beeld van onze plek in het heelal, en zien we hoe de aarde daarin beweegt.

Programma

De cursus bestaat uit vijf avonden waar we iedere keer een andere reis door het heelal maken. We besteden aandacht aan wat wij zelf vanaf de aarde kunnen waarnemen en hoe de bewegingen van zon, maan en sterren kunnen worden verklaard. In een reis door ons zonnestelsel staan we stil bij de andere planeten en hun kenmerken. We behandelen de levensloop van sterren en de kosmische kringloop waaraan wij ons bestaan te danken hebben. Tenslotte maken we een reis vanaf de aarde tot aan de grenzen van de waarneembare ruimte, om zo de grote structuur van het heelal te kunnen bevatten. Reis mee tot in het oneindige en leer onze plek tussen de sterren kennen.

29 oktober Sterrenhemel vanaf de aarde
5 november Binnendelen van ons zonnestelsel
12 november Buitendelen van ons zonnestelsel en exoplaneten
19 november Sterren en zwarte gaten
26 november Ontstaan en evolutie van het heelal

koop kaartje

Praktische informatie

De cursus is geschikt voor iedereen van 16 jaar en ouder. Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een rijk geïllustreerd cursusboek is inbegrepen. Alle onderwerpen die in de cursus worden behandeld, zijn hierin na te lezen.

Door Milo Grootjen en Ammar Tijani
Wanneer dinsdag 29 oktober en 5, 12, 19 en 26 november
Hoe laat 19.00 tot 22.00 uur 
Waar Planetarium
Niveau Beginners / 16+ jaar
Prijs € 170,- (incl. toegang tot ARTIS, lesboek en twee consumpties)
€ 136,- voor ARTIS-leden (incl. lesboek en twee consumpties)
None