page title

Sterrenkunde voor beginners

Als je de natuur om je heen wilt begrijpen, moet je naar boven kijken. Alles wat wij hier op aarde zien, heeft zijn oorsprong in de kleine lichtpuntjes boven ons hoofd. Wij zijn van sterrenstof gemaakt. Maar hoe werkt dat dan? Wat zijn sterren en planeten precies? Of supernova’s en zwarte gaten? Je krijgt een hele reeks antwoorden op dit soort vragen in de beginnerscursus sterrenkunde, in het ARTIS-Planetarium.

De cursus Sterrenkunde voor beginners is uitverkocht! Er zijn geen kaartjes meer te koop. Er is  geen wachtlijst beschikbaar.

aarde_maan_foto_1920x1080.jpg

In het ARTIS-Planetarium

In het Planetarium zit je je tussen de sterren. Hoe werken onze seizoenen? Wat gebeurt er met sterrenbeelden als je door de ruimte heen vliegt? Hoe ziet de planeet Saturnus er van dichtbij uit? Is er een grens in het heelal? In de koepel van het Planetarium bekijken we de natuur van buiten de aarde. We leggen razendsnel enorme afstanden af om de antwoorden van dichtbij duidelijk te maken. Zo krijgen we een uniek beeld van onze plek in het heelal, en zien we hoe de aarde daarin beweegt.

Programma

De cursus bestaat uit vijf avonden waar we iedere keer een andere reis door het heelal maken. We besteden aandacht aan wat wij zelf vanaf de aarde kunnen waarnemen en hoe de bewegingen van zon, maan en sterren kunnen worden verklaard. In een reis door ons zonnestelsel staan we stil bij de andere planeten en hun kenmerken. We behandelen de levensloop van sterren en de kosmische kringloop waaraan wij ons bestaan te danken hebben. Tenslotte maken we een reis vanaf de aarde tot aan de grenzen van de waarneembare ruimte, om zo de grote structuur van het heelal te kunnen bevatten. Reis mee tot in het oneindige en leer onze plek tussen de sterren kennen.

31 oktober

Sterrenhemel vanaf de aarde

7 november 

Binnendelen van ons zonnestelsel

14 november 

Buitendelen van ons zonnestelsel en exoplaneten

21 november

Sterren en zwarte gaten

28 november

Ontstaan en evolutie van het heelal

Reacties deelnemers voorgaande jaren

Hoe hebben deelnemers van voorgaande jaren de cursus ervaren? Lees hier een paar van hun reacties:

"In een woord fantastisch! De enthousiaste uitleg en prachtige techniek van het Planetarium maakte de vijf avonden echt super!"

"Naast de fantastische docenten vind ik de animaties op de planetariumkoepel echt adembenemend. Met recht een unique sellingpoint." 

"Het was een ontzettend leerzame en vooral leuke cursus waarbij het iedere keer weer jammer was dat het was afgelopen. Heb het nu al aan meerdere mensen aangeraden." 

"De cursusavonden waren verslavend en ik kon er helemaal in opgaan."

Praktische informatie

Door

Milo Grootjen en Ammar Tijani

Wanneer

31 oktober, 7, 14, 21, en 28 november 2022

Hoe laat

19.00 tot 22.00 uur 

Waar

ARTIS-Planetarium

Niveau

Beginners* / 16+ jaar

Prijs

Uitverkocht

*Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een rijk geïllustreerd boek is inbegrepen. Alle onderwerpen die in de cursus worden behandeld, zijn hierin na te lezen.

None