zoek de verschillen
Zwarte slingeraap

Zwarte slingeraap

Hangt net als de goudwanggibbon vaak in de bomen.

Goudwanggibbon

Goudwanggibbon

Is net als de zwarte slingeraap slank gebouwd met lange armen en benen.

Zwarte slingeraap en goudwanggibbon

Sommige dieren lijken op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald, zoals de zwarte slingeraap en goudwanggibbon. Maar als je kijkt naar de verschillen, haal je ze zo uit elkaar.

Behaard en kaal

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van de zwarte slingeraap hebben een glimmende zwarte vacht over bijna het hele lijf. Alleen het gezicht is kaal en zichtbaar roze van kleur. Bij goudwanggibbons is het mannetje zwart en het vrouwtje geel van kleur, beiden hebben een behaard gezicht met gouden wangen. Bij de geboorte zijn goudwanggibbons echter altijd geel en kleuren na ongeveer een half jaar zwart. De mannetjes blijven hun hele leven zwart, en de vrouwtjes kleuren bij het volwassen worden terug naar geel.

Staart(loos)

De goudwanggibbon behoort tot de mensapen, dit is onder meer te zien aan het ontbreken van een staart. De zwarte slingeraap heeft daarentegen een staart die langer is dan zijn kop en romp bij elkaar. De staart loopt aan het eind taps toe en is daar ook kaal; dit geeft extra grip bij het vastgrijpen hoog in de bomen.

Grote en kleine groep

De goudwanggibbon leeft in de bomen in Zuidoost-Azië in kleine (familie)groepjes van drie tot vijf apen, een paartje met een of meerdere jongen. De zwarte slingeraap zwiert in de boomtoppen in Zuid-Amerika en leeft in grote groepen van twintig tot dertig apen. Echter omdat zwarte slingerapen vaak opsplitsen in kleinere groepjes, bijvoorbeeld tijdens het rusten, voedsel zoeken en als ze zich verplaatsen, zie je de hele groep zelden compleet.