page title

Uniek in zijn soort

De rotsklipdas lijkt, zoals de wetenschappelijke naam Procavia capensis al doet vermoeden, op een groot uitgevallen cavia. Maar uiterlijk kan in dit geval bedriegen. In werkelijkheid is de klipdas meer verwant aan een olifant!

Verwantschap

Ja deze grote cavia is inderdaad het meest verwant aan de olifant en de zeekoe. Dit heeft DNA onderzoek inmiddels bewezen. De hersenen van de klipdas hebben meer gemeen met de olifant dan met een willekeurig knaagdier. Maar het zijn niet alleen de hersenen, ook zijn testikels liggen net als bij een zeekoe en olifant in de buikholte. Een andere overeenkomst zit in de botstructuur van de poten, die lijkt op die van de olifant. De voetwortelbeentjes  staan bij deze dieren netjes onder elkaar, terwijl ze bij andere soorten juist verspringen.

Drie maagkamers

Rotsklipdassen lusten wel insecten, maar het zijn echte grazers. Om al het plantmateriaal te kunnen verteren, hebben rotsklipdassen een maag met drie kamers die gevuld zijn met simbiotische bacteriën. Maar het zijn geen herkauwers, want die hebben meerdere magen. Bij de geboorte hebben de jongen deze noodzakelijke bacteriën nog niet. Maar ook daar heeft moeder natuur een oplossing voor. De jongen eten de ontlasting van paps en mams.

None

Zweetvoeten

Rotsklipdassen hebben zwarte, rubberachtige kussentjes als voetzool. In de voetzool zitten zweetklieren die de klipdas helpen met het beklimmen van rotsen. Doordat het middengedeelte wat omhoog getrokken kan worden, vormt zijn poot een soort zuignap op de rotswand.

Testikels twintig keer groter

De kolonie wordt meestal gedomineerd door één mannetje die op een zeer agressieve manier zijn territorium en vrouwtjes verdedigt tegen rivalen. Tijdens de paartijd wordt het dominante mannetje nog territorialer en kunnen zijn testikels tot wel twintig keer groter worden dan buiten de paartijd.

Latrines

Deze ‘dassie’, zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, komen voor in een groot deel van Afrika en het Arabisch schiereiland. In bergachtige gebieden vormen ze kolonies tussen de rotsen. Zo’n kolonie bestaat uit verschillende families en kan wel 80 dieren groot worden. Verspreid over de rots heeft de kolonie verschillende latrines, die een heel sterke en kenmerkende geur van de kolonie verspreiden.