page title

Nieuw in ARTIS: kamerplanten

Het voormalige restaurant in het Vlinderpaviljoen is omgetoverd tot een huiselijke, groene ruimte. Hier kun je tijdens de grijze dagen even opwarmen en ontspannen met uitzicht op de vlinderkas. De komende tijd ontwikkelt ARTIS verhalen die jou met andere ogen naar kamerplanten doen kijken. Welke zorg hebben ze nodig? Wat speelt zich af binnenin een plant? En wanneer, waarom en hoe zijn verschillende plantensoorten eigenlijk terecht gekomen in onze woonkamers?

Kamerplanten worden veelal neergezet als statische decoratie. Maar wist je dat planten continu in beweging zijn? Bladeren draaien richting de zon en wortels groeien naar de plek waar de meeste voedingsstoffen in de bodem zitten. Planten hebben wel twintig ‘zintuigen’ waarmee ze hun omgeving waarnemen en zo op veranderingen kunnen inspelen. Zo reageren planten op zwaartekracht, elektromagnetische velden, chemische stoffen in hun omgeving en aanrakingen. Je bent vanaf eind november van harte welkom om inspiratie op te doen of even bij te komen in deze botanische ruimte. 

Botanische ruimte 1920x1080.png

Circulaire bouw

De nieuwe ruimte is flink verbouwd en samen met bouwatelier Fiction Factory richt ARTIS de ruimte zo circulair mogelijk in, met veel hergebruik en recycling van materalen. “Fiction Factory maakt van alles: van theaterdecors tot winkelinterieurs", vertellen Esmé Calis en Marije Remigius van Fiction Factory. "Helaas worden veel van de dingen die we bouwen overbodig en weggegooid. Daarom hebben we besloten onze productie te verduurzamen - iets wat ARTIS ook nastreeft. In een circulaire economie komt alles van waarde weer terug. Het behoud van materialen en grondstoffen staat centraal, net als in de natuur. Met ARTIS proberen we een transitie in gang te zetten." Circulaire elementen die je in de ruimte terug kan zien zijn oude lades uit vitrinekasten van het oude Geologische museum. Ook is de oude bar langs het raam verlaagd tot vensterbank vol kamerplanten en zijn van houtafval plantenbakken, kasten, tv- en zitmeubels gemaakt.

Botanische ruimte Anne 1920x1080.png

Plantenliefde

Voor ARTIS-bioloog Anne van Dijk was de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) het begin van haar kamerplantliefde en daarmee ook deze ruimte. "Hoewel ik altijd al een fascinatie voor de natuur heb gehad, zag ik kamerplanten op één of andere manier over het hoofd," vertelt ze. "Tot ik op een dag van een vriendin een pannenkoekplant cadeau kreeg. Het leuke van deze plant is dat hij snel ‘nakomelingen’ krijgt: kleine plantjes die naast de moederplant groeien. Die kun je voorzichtig pakken en een eigen potje geven. Ik werd me ervan bewust hoeveel er eigenlijk gebeurt in een kamerplant en hoe makkelijk je de natuur dichtbij kunt halen. In ARTIS heb ik nu een hele ruimte ingericht met kamerplanten. Hopelijk zijn bezoekers net zo enthousiast als ik."

Heb jij ook een favoriet?

Stuur ons dan een selfie met jouw favoriete kamerplant en vertel waarom deze zo bijzonder voor je is. Tag ons in je instagrampost ( @artis_amsterdam_royal_zoo ) en gebruik #artiskamerplant of mail naar kamerplant@artis.nl . Elke maand selecteren we tien bijzondere kamerplanten en verhalen om tentoon te stellen in de botanische ruimte.